Gaudí i la llegenda de Sant Jordi

La llegenda de Sant Jordi ha estat font d’inspiració per a molts creadors i artistes. El relat del combat entre el cavaller i el drac es pot trobar a nombroses composicions literàries i artístiques des de l´Edat Mitjana i s’ ha integrat dins la cultura popular a diversos països d’arreu del món.

Un dels creadors que va representar amb més originalitat la llegenda va ser l'arquitecte Antoni Gaudí. El geni del Modernisme era un apassionat de la mitologia clàssica i coneixia els textos de La Llegenda Àuria, el manuscrit del dominic italià Jacopo della Voragine escrit a mitjans del segle XIII. El llibre recull la vida de 180 sants i màrtirs cristians, entre ells, Sant Jordi.

La relació entre Gaudí i la llegenda de Sant Jordi es veu reflectida a una de les seves creacions més singulars: la casa Batlló de Barcelona. L'edifici del Passeig de Gràcia presenta elements que reconstrueixen el relat i que sovint passen desapercebuts als ulls dels vianants. Si volem interpretar aquests detalls, cal que repassem abans el contingut de la llegenda.

Sant Jordi i el Drac

La Llegenda Àuria situa l’acció a la regió turca de Capadòcia, però cada versió localitza els fets a un lloc diferent. A Catalunya, el costumista Joan Amades descriu la lluita entre Sant Jordi i el drac davant les muralles de Montblanc.

Diu la llegenda que un drac ferotge i cruel tenia atemorida la població. Per intentar calmar-lo i satisfer la seva gana insaciable, els habitants havien d’oferir-li cada dia un ésser humà en sacrifici. La víctima es decidia per sorteig. Un dia li va tocar el torn a una jove princesa, filla del rei. Quan la noia es dirigia cap al cau de la bèstia, va aparèixer Sant Jordi dalt d’un cavall i la va rescatar. El cavaller va matar al drac amb la seva espassa i de la ferida va brotar un roser amb flors vermelles. Sant Jordi va tallar una rosa i se la va oferir a la princesa com a símbol d’amor. D’aquí parteix la tradició de la rosa de Sant Jordi. 

Sant Jordi i la Casa Batlló

La relació entre Gaudí i llegenda de Sant Jordi es veu reflectida tant a la façana com a l’interior de la casa Batlló:

  • La creu de la teulada representa l’espassa de Sant Jordi que travessa la pell del drac.
  • Les teules de colors simbolitzen la pell del drac.
  • El balconet situat sota la teulada és l’espai que recorda la princesa.
  • Els balcons superiors tenen forma de caravel·la i són un símbol de les víctimes del drac.
  • La galeria del primer pis presenta unes columnes que recorden els ossos dels morts.
  • Del vestíbul interior parteix una escala amb la forma de l’espina dorsal del drac.
  • També a la part interior hi ha una sala d’arcs que simbolitza la caixa toràcica de l’animal.

Durant la Diada de Sant Jordi, la Casa Batlló presenta una ornamentació especial. Tots el balcons es guarneixen amb roses grans, per recordar el roser que va brotar de les ferides del drac.