Mig miler de concentrats a Girona reclamen la llibertat dels presos polítics

Puigdemont: "Aquests cinc mesos no els oblidarem mai"

  • Unes 500 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça Independència. ACN
    Unes 500 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça Independència
    Fotos: ACN

Mig miler de persones han clamat aquest vespre a Girona per la llibertat dels "presos polítics". Ho han fet a la plaça Independència de Girona, on des de principis de setmana s'hi han situat els tòtems itinerants amb les imatges dels Jordis, Junqueras i Forn. Aquests muntatges, que recorren diferents municipis de les comarques gironines, s'estaran aquí durant els propers 30 dies.

Coincidint amb els cinc mesos que fa que Sánchez i Cuixart són entre reixes, la plataforma Girona Vota –que agrupa les entitats i partits sobiranistes- s'ha sumat a les diferents concentracions que s'han dut a terme arreu de Catalunya. A Girona -com també s'ha fet a Barcelona- a través d'una pantalla gegant s'han projectat vídeos amb missatges de Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Anna Gabriel.

Aquí, però, també s'ha fet una connexió en directe amb Carles Puigdemont. Des de Brussel·les, el 130è president de la Generalitat i exalcalde de la ciutat ha dit que la d'avui és "una trista efemèride" que es tradueix en "patiment personal, familiar, col·lectiu i social". Puigdemont ha assegurat que aquests cinc mesos que els Jordis porten empresonats no s'oblidaran "mai".

"Però també perquè durant aquest temps ens hem mantingut dempeus i no hem abaixat la guàrdia davant un Estat autoritari que viola els drets fonamentals", ha afegit. Carles Puigdemont ha recordat la recent sentència del Tribunal d'Estrasburg que ha condemnat "el regne d'Espanya" per la crema de fotografies del Rei (precisament, a Girona).

"Li han estirat les orelles i més que ho faran, perquè durant aquests mesos l'estat espanyol ha documentat que, sense cap mena de rubor, ha traspassat molts cops l'estat de dret", ha subratllat.

I en aquest punt, Carles Puigdemont ha tirat de cita literària per dir que es mantindran "ferms i units" davant aquells qui els volen "humiliats i rendits". Per això, ha recordat la frase de l'escriptor i filòsof Francesc Pujols: "El pensament català rebrota i sobreviu als seus il·lusos enterradors".

"No abaixarem el cap"

Carles Puigdemont ha recordat als gironins que, el passat 21-D, "Catalunya va donar una resposta admirable a través de les urnes". I que el resultat de les eleccions, "clarament a favor de la democràcia", és el que els empeny "a construir un país on valgui la pena tenir projectes col·lectius".

"Si ens mantenim dempeus i no oblidem la presó, l'exili, la gent que ha d'anar als jutjats a declarar i l'actuació de la Guàrdia Civil ens en sortirem; de fet, ja ens n'estem sortint, i per això l'Estat manté aquesta actitud autoritària", ha dit Puigdemont. "Això acabarà bé perquè ho farem plegats, i podrem retornar a Catalunya gràcies a la gent que ha votat República i llibertat", ha assegurat.

Per últim, Puigdemont ha volgut dir als gironins que els qui estan a Brussel·les es troben "bé i ferms". "Ens motiva molt el sentit de tot plegat, el sentit profund de lluitar fins al final, que mai hem perdut de vista", ha conclòs, assegurant que constantment reben ofertes de països i universitats demanant-los que vagin a explicar "com pot ser que s'amenaci un poble només per voler exercir el dret a l'autodeterminació".

"Som República"

Les 500 persones que s'han concentrat a la plaça Independència han clamat per la llibertat dels "presos polítics" i han corejat consignes com "Som República" o "Puigdemont, el nostre president". L'acte ha comptat amb diferents parlaments des de l'escenari –entre aquests, el de Francesc Ribera 'Titot'- i s'ha tancat amb la lectura d'un manifest i el cant a l'uníson d'Els Segadors.