Una exposició de Fita a Girona mostra una imatge de Franco amb la paraula ''criminal''

L'exposició recull els treballs que ha realitzat durant l'any passat

La Fundació Fita inaugura aquest dimarts una exposició de l'artista Domènec Fita, que recull les obres que ha realitzat durant el 2017 i que inclou dues fotografies del dictador Francisco Franco, una d'elles amb la paraula "criminal". Es tracta d'unes imatges localitzades l'any 2015 durant les obres de l'actual seu de la fundació a la Casa de Cultura que l'artista ha recuperat i ha decidit incloure a l'exposició. La mostra, que duu el nom de 'Sinònims', inclou, a més, cinc sèries de pintura abstracte i reivindica la llibertat d'expressió. El recull de peces, que es podran veure en aquest espai fins el 30 d'abril, formen part de l'obra que el pintor va elaborar coincidint amb el seu 90è aniversari. També s'han recuperat obres més antigues com una pintura de la Roca de la Vall de Camprodon, que data del 1979 quan es va aprovar l'Estatut de Sau, i on apareix escrita la paula "si" i un "Visca Catalunya".
 
Fita va realitzar l'any passat diverses exposicions i activitats sota el paraigües de 'Fita '90', amb per commemorar l'aniversari. El primer dels actes va ser la inauguració d'una mostra al Museu d'Art de Girona, coincidint amb la proclamació de la República el 27 d'octubre. Una efemèride que l'artista va celebrar com "la primera exposició de la nova República".

L'exposició que s'estrena avui compta amb cinc sèries de pintura abstracte (que porten per títol 'Sadoll', 'Clar', 'Replec', 'Lapse' i 'Rampell'), que l'artista ha elaborat durant aquest darrer any.

També s'hi podran veure dues fotografies de Franco que van localitzar durant les obres de l'actual seu de la fundació a la Casa de Cultura i que ara el pintor ha recuperat. En una d'elles, hi havia la paraula "criminal" escrita i l'artista hi ha afegit una mena de creu en forma de trencaclosques al rostre i li hi ha posat un bigoti. A l'altra, hi ha afegit un bigoti i una mena de serrell.

A més, s'han recuperat obres més antigues com una pintura del poble de la Roca de la Vall de Camprodon, que data de l'any en què es va aprovar l'Estatut de Sau i on hi apareixen escrites les paraules "sí" i "visca Catalunya".

La mostra vol denunciar la "limitació" de la llibertat d'expressió i la regressió "cap a un temps que ja es creia superat". De fet, el propi Fita assegura, en referència a Franco, que "un dictador que de ben jovenet amb les seves arts i manyes em va fer plorar, en haver de cantar amb el braç enlaire i dret dalt d'una cadira un himne imposat".

Per la seva banda, el director de l'exposició, Kim Bover, afirma que la mostra té plena vigència. "En els darrers mesos, amb el país totalment intervingut, la repressió ha anat en augment fins a punts inimaginables, com la retirada d'obra artística en una de les exposicions de més relleu al territori espanyol, ARCO 2018, a Madrid", detalla. En aquest sentit, afegeix que "és en aquest punt on Fita i la direcció, indignats pel que està succeint, estableixen una relació directa entre els títols de l'obra que s'exposa, els seus sinònims i el seu significat, en relació als fets que el poble, el nostre país, pateix".