Capella (ERC): ''És un bri d'esperança veure que Europa sí defensa els drets fonamentals''

La diputada celebra la sentència del TEDH per la crema d'imatges del rei

El grup parlamentari d'ERC al Congrés ha celebrat la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que considera que cremar fotografies del rei no és una injúria a la corona perquè està emparat per la llibertat d'expressió. Amb aquesta decisió, la justícia europea condemna Espanya a retornar l'import de la multa pagada per dos nois de Girona (2.700 euros cadascun per evitar 15 mesos de presó) i els obliga a pagar-los 9.000 euros més a tots dos.

La diputada Esther Capella va més enllà i considera que és un "bri d'esperança" ja que els lletrats dels càrrecs independentistes investigats en la causa oberta a l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem també confien poder portar les decisions de la justícia espanyola als tribunals europeus.

Debat al Congrés

Precisament, aquesta tarda el Congrés dels Diputats ha de debatre si pren en consideració una proposició de llei presentada pels republicans que demana que se suprimeixin del Codi Penal els delictes d'injúries a la corona i ultratge a Espanya.

En l'exposició de motius, el grup d'ERC defensa que la llibertat d'expressió és un dret fonamental i que, per tant, no ha de patir "censura". Fonamenta aquesta afirmació en l'article 19 de la Declaració universal de drets humans i manté que en una democràcia "avançada i moderna" ha d'assegurar a la ciutadania el seu "ple dret" a la llibertat d'expressió.

"L'estat espanyol hauria de superar aquestes censures que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la corona des d'un concepte de sacralització de la imatge del rei i la seva família", argumenta ERC. Precisament, entre els exemples que cita el grup parlamentari hi ha el del judici i posterior condemna dels dos nois de Girona condemnats per la crema de retrats dels monarques Joan Carles I i Sofia.

Per tot plegat, ERC sosté que aquest tipus d'actuacions –com la crema d'imatges- forma part d'expressions de consideracions ètiques, morals o polítiques i no haurien de figurar en el Codi Penal perquè s'haurien de considerar "mostres de llibertat d'expressió", un dret contemplat en la Constitució Espanyola, recorden els republicans.