Defensa estudia denunciar Fira de Girona per prohibir l'Exèrcit a l'Expojove

El ministeri assenyala que la llei obliga els militars a portar l'uniforme quan estan de servei

L'Exèrcit estudia emprendre accions per no quedar-se fora de l'Expojove. Fonts del Ministeri de Defensa han detallat que estan "analitzant" la decisió i no descarten emprendre les "accions legals pertinents". L'alcaldessa, Marta Madrenas, afirmava ahir que la sanció estava molt ben "fonamentada" perquè considera que l'Exèrcit es va saltar el codi ètic de la fira.

Des del govern espanyol recorden que és la llei de Drets i Deures dels membres de les Forces Armades la que obliga els militars a vestir d'uniforme quan estan de servei. A més, recorden que les normes generals, a més de les limitacions i autoritzacions sobre el seu ús, han de venir establertes a través d'una ordre ministerial.

D'aquesta manera, l'executiu central respon a la decisió del comitè del Patronat de Fira de Girona que ha imposat una sanció de tres anys a l'Exèrcit espanyol per participar a l'Expojove. La sanció s'aplica perquè consideren, tot i que els van prohibir exhibir elements bèl·lics, hi anaven uniformats.

El PP hi veu "una madrenada"

El PP de Girona ha criticat el veto a l'Exèrcit. La seva portaveu al consistori, Concepció Veray, ha considerat que la decisió és "una madrenada". La popular creu que el codi ètic a través del qual s'ha acordat l'expulsió està fet "a mida" per justificar l'exclusió de l'Exèrcit a l'Expojove.

Veray acusa Madrenas de "desconeixement total" de l'Exèrcit perquè considera "l'uniforme dels militars com un signe bèl·lic". Des del PP creuen que l'alcaldessa de Girona actua amb "actitud sectària" pensant només "amb una part dels gironins que comparteixen la seva ideologia separatista". Per tot plegat, li demanen que "rectifiqui".

Des del PP asseguren que en les passades edicions, l'estand militar va ser "un dels més visitats" de l'Expojove. L'expulsió, assegura Veray, implica "coartar la llibertat dels joves per conèixer una sortida laboral, de desenvolupament acadèmic i de formació professional d'un gran nivell".

La regidora ha lligat la decisió amb la formació de govern a Catalunya. En aquest sentit, Veray creu que l'expulsió de l'Exèrcit és "l'avantsala del que volen fer els companys de partit de Madrenas i ERC" per "esborrar l'exèrcit de Catalunya en un termini de sis mesos".

El PP considera que l'Exèrcit és "el garant" de la llibertat. "Si podem viure lliures i segurs a la nostra ciutat també és gràcies a tots els homes i dones que dediquen la seva vida a la carrera militar", ha reblat Veray.