La Plaça del Vi de Girona ha estat el punt d'inici de la cadena humana que prop de 2.000 dones han fet fins al rectorat de la universitat. Agafades de la mà han omplert els principals carrers del Barri Vell de la ciutat per denunciar les "diferències evidents que hi ha entre homes i dones en tots els àmbits". L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha recordat que "falta molta feina per fer", i ha tornat a denunciar la "normalització" de la violència de gènere. "En el moment que tenim una víctima ens colpeix, però després ens n'oblidem, i això no pot ser", ha reblat.
Madrenas també s'ha queixat de la "injustificada" bretxa salarial que existeix entre homes i dones i ha reconegut que les administracions "tenen una responsabilitat" en aquest sentit. Precisament la diferència de sou ha estat una de les reivindicacions més importants que han fet els sindicats. La responsable d'economia de Comissions Obreres a Girona, Belén López, assegura que aquest aspecte "cal que estigui al centre del debat" perquè "és el símbol de totes les desigualtats".
La presència femenina en els convenis col·lectius ha estat un altre dels aspectes que s'han reivindicat. La representant de la UGT, Àngels Torrents ha demanat que en la negociació hi hagi més "visió de la dona" per poder recollir algunes de les seves demandes, especialment en temes de desigualtat. La sindicalista ha exemplificat que les dones són les que pateixen més per la contractació temporal.
"Aquesta vaga és un tret de sortida, passem a l'ofensiva", ha etzibat López, que creu que durant la crisi les dones han perdut "molt" poder adquisitiu que ara "cal recuperar". D'aquesta manera, ha assegurat, es podria millorar la situació de la caixa de la Seguretat Social i de les pensions.
Les treballadores de la neteja, al centre
La manifestació ha començat a l'hospital Josep Trueta i ha acabat a la Plaça del Vi de Girona. El centre de la protesta l'han ocupat les treballadores de la neteja, que han iniciat una aturada de cinc dies. El motiu és que des del 2015 s'està negociant el conveni i, segons denuncien els sindicats, la patronal "només" proposa "perdre més poder adquisitiu".
En un manifest les treballadores han demanat a l'ajuntament que no "busqui excuses" per negociar amb l'empresa concessionària de la neteja (Eulen). El col·lectiu ha demanat al consistori que es tinguin en compte altres valors en l'adjudicació de contractes públics més enllà "de seleccionar l'opció més barata".
L'acció de protesta es manté a tot Catalunya i ja han avisat que, si no hi ha avenços, la vaga pot passar a ser indefinida properament. Una decisió que ha molt aplaudida a la Plaça del Vi de Girona. Algunes d'elles s'han manifestat amb els pals de fregar i altres estris de neteja.
Més convocatòries
La cadena humana ha estat el punt i final de les accions de protesta d'aquest matí de la vaga feminista al centre de Girona. Les accions s'han acabat convocant a tothom a la manifestació que ha de recórrer la ciutat a partir de les set de la tarda.
La previsió dels organitzadors és superar la convocatòria de les protestes del matí que han comptat amb unes 2.000 persones.