Un mal registre dels Mossos deixa en llibertat una parella que cultivava marihuana a Cervià de Ter

La sentència renya els agents i els hi diu que la seva actuació va ser "reprovable"

El jutjat ha absolt una parella de Cervià de Ter (Gironès) que tenia una plantació de marihuana a casa perquè els Mossos d'Esquadra van fer malament el registre.

El cas que ara s'ha sentenciat es remunta al 24 de setembre del 2015. Aquella tarda, dues patrulles dels Mossos d'Esquadra van anar fins a un habitatge situat al carrer Llevant de Cervià de Ter perquè sospitaven que s'hi cultivava marihuana. De fet, havien rebut una trucada anònima alertant-los de l'existència de la droga.

A l'habitatge hi vivien una parella de 31 anys amb els seus dos fills. Només d'arribar-hi, i ja des del carrer estant, els agents van sentir fortor a marihuana i el soroll d'aparells d'aire condicionat. Els Mossos d'Esquadra van trucar a la porta i quan la dona els va obrir (l'home no hi era), ella mateixa els va reconèixer que a dins hi havia una plantació.

Els agents li van demanar permís per entrar i van escorcollar l'habitatge. A l'interior, hi van descobrir 97 plantes de marihuana que ja tenien una alçada d'uns 40 centímetres. En total, haurien donat uns 2,4 quilos de cabdells de droga, que s'haurien venut al mercat negre per uns 2.500 euros.

El fiscal demanava que es condemnés la parella a 2 anys i mig de presó i a pagar una multa de 5.000 euros. Però el dia del judici, el cas va fer un gir copernicà i ara, el Penal Número 5 de Girona ha absolt els dos processats.

Actuació "reprovable"

La sentència subratlla que tot allò que es va descobrir a dins l'habitatge queda invalidat com a prova perquè l'escorcoll es va fer malament. I aquí, el jutge renya obertament la policia i li retreu que va actuar de manera "reprovable" a l'hora de fer el registre.

D'entrada, com ja va posar de relleu l'advocat de la defensa Narcís Badosa, la sentència subratlla que els Mossos s'haurien d'haver presentat a la casa de Cervià de Ter amb una ordre judicial. Sobretot, tenint en compte que ja sospitaven que a l'habitatge s'hi cultivava marihuana (perquè la trucada anònima els havia posat sobre la pista).

Però més enllà d'això, el jutjat també subratlla que les dues patrulles no van actuar com calia, perquè a l'acusada se li van llegir els drets un cop ja s'havia dut a terme el registre (i per tant, s'havia descobert la marihuana). Segons la sentència, "aquesta manera d'actuar" suposa que, quan la policia va entrar a casa seva, la dona desconeixia que ja estava essent investigada per un delicte contra la salut pública.

A més, el jutjat també posa en dubte que la processada consentís de bones a primeres a deixar entrar els Mossos a l'habitatge. De fet, la sentència recorda que, aquella tarda, hi va haver dues patrulles que van anar fins a la casa de Cervià de Ter, cosa que "necessàriament" indica que tenien "intenció" d'escorcollar-la.

Per tant, el jutge creu "versemblant" que els agents "fessin el possible" per convèncer l'acusada perquè els deixés entrar. "Amb la conseqüent pressió i una manca d'informació prèvia clara, cosa que obliga a dubtar de la validesa del seu consentiment", subratlla la sentència.