Sancionada l'empresa gironina Terfrisa amb 800.000 euros per tenir 175 falsos autònoms en plantilla

El sindicat UGT, que va interposar la denúncia, considera que la sanció és "modèlica"

Sanció exemplar per a la càrnia gironina Terfrisa. Inspecció de Treball l'ha multat amb prop de 800.000 euros per tenir falsos autònoms en plantilla. De fet, el departament li imposa una multa de 3.000 euros per a cada un dels 175 empleats que han comprovat que estaven en aquesta situació, i a més, hi aplica un recàrrec del 50% del total de la multa. Però aquesta pot ser que no sigui l'única sanció per a la companyia, ara sota el control del Grup Cañigueral, ja que Tresoreria de la Seguretat Social està estudiant si n'hi aplica una altra, pel temps que no han cotitzat els treballadors que tenien com a falsos autònoms.

La UGT, el sindicat que va interposar la denúncia, valora "molt positivament" la decisió de Treball no tant per la quantia econòmica que s'imposa "sinó pel què suposa". "El més important és que es reconeix que es tracta d'una contractació fraudulenta a través de les falses cooperatives", argumenta la responsable d'alimentació del sindicat, Alícia Buil.

Des de la UGT, però, lamenten que en aquest sector "hagin proliferat tant en els últims anys" les falses cooperatives, a través de les quals les empreses contracten treballadors que en realitat són falsos autònoms. En el cas de Terfrisa, 175 dels 269 empleats ho eren. A la pràctica, significa que el 65% de la plantilla no gaudia de drets laborals com vacances o agafar una baixa, malgrat que realitzava la mateixa feina que la majoria dels 94 restants.

Buil ha remarcat que la sanció del departament contempla el fet que siguin falses cooperatives i per tant, "pot arribar a treure la llicència per operar". "Per a nosaltres és important fer visible un problema que fa molt temps que li anem al darrere", ha assenyalat.

Altres empreses implicades

Aquesta sanció podria no ser l'última per a Terfrisa, ja que la Seguretat Social està estudiant si també multa l'empresa pel temps que ha deixat de pagar les cotitzacions dels falsos autònoms. A banda, des del Departament també estan valorant la possibilitat de castigar les dues cooperatives vinculades a la companyia, a més de l'ETT Marlex.

En aquest últim cas, les sancions s'imposarien per haver contractat personal, que posteriorment formava part de Terfrisa, sense que hi hagués un motiu concret, com un increment de feina o de producció. "No pot ser que tinguis tants treballadors fora de plantilla", ha reblat Buil.

Fa temps que ho denuncien

Malgrat que el sector carni és important a les comarques de Girona, Buil ha explicat que el principal problema en aquest sentit es troba a Osona. Amb tot, la responsable d'alimentació de la UGT alerta que "no és un fet puntual" i que "porten temps treballant-hi". "La repercussió mediàtica dels últims dies ens ha anat molt bé per mostrar el problema, però cal seguir fiscalitzant els qui fan malament les coses", ha reblat.

En total ara hi ha tres procediments oberts en relació a aquesta infracció. Un a la Direcció General de Cooperatives, un altre als Serveis Territorials de Treball de Girona i un tercer a la Tresoreria de la Seguretat Social.

  • Alícia Buil destaca que la multa és modèlica per l'import i pel què significa