ERC de Girona reclama activar el pacte contra la segregació escolar

La coalició s’adhereix a la proposta de la comunitat educativa (MUCE)

El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona ha anunciat avui la seva adhesió a la proposta de pacte local contra la segregació escolar, que fou elaborada fa uns dies pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE). La portaveu de la coalició, Maria Mercè Roca, ha declarat que “l’equitat ha de ser el centre del model educatiu a la nostra ciutat, en tant que garantia de la cohesió social i la igualtat d’oportunitats dels nostres barris”. Roca ha recordat que l’informe del Síndic de Greuges sobre la segregació escolar situa Girona entre les deu ciutats catalanes més segregadores, i en aquest sentit ha advertit que “si l’Ajuntament no comença a actuar de forma immediata, correm el risc d’enquistar una problemàtica social que provoca que la ciutat deixi enrere als seus veïns i veïnes més desafavorits”.

En aquest sentit, el regidor Pere Albertí ha defensat que s’impulsi “un pacte local contra la segregació escolar amb la participació de la comunitat educativa i una clara voluntat política de reduir els desequilibris en la composició social dels centres”. Aquest pacte, segons Albertí, hauria d’incloure les recomanacions del Síndic i les deu mesures proposades pel MUCE. Concretament, el regidor ha destacat “la reactivació de l’Oficina Municipal d’Escolarització, l’acompanyament de les famílies en procés de preinscripció, la definició i activació dels ajuts i beques escolars o el treball en projectes inclusius i comunitaris”. Relacionat amb això darrer, Albertí vol que els centres que tenen una composició social desafavorida puguin “realitzar projectes educatius que homologuin les oportunitats en l’àmbit pedagògic”.

El regidor d’ERC-MES ha reiterat també la urgència de les mesures, i ha recordat que “moltes de les propostes ja es van treballar l’any 2009 amb el govern d’esquerres, però amb el canvi de govern no es van arribar a aplicar”. Segons Albertí, en aquell moment ja es detectaven problemes de segregació especialment a Santa Eugènia i Sant Narcís, i ha demanat que “es recuperin algunes d’aquelles propostes, com les que treballen l’educació a temps complet, implicant famílies i escola, i que fomenten la igualtat d’oportunitats i la cohesió social”.

Per últim, Albertí ha assenyalat que “estem al davant d’un tema ideològic i de diferència de model”, i en aquest sentit ha assegurat que ERC-MES “seguirà compromès amb la priorització de l’equitat i la redistribució de recursos cap a aquells que més ho necessiten”