Condemnat un veí d'Albons que acumulava 31 armes a casa obsessionat en col·leccionar-les

La defensa subratlla que el processat pateix un trastorn

El cas que s'ha jutjat aquest matí a l'Audiència de Girona es remunta al 19 d'octubre del 2013. Aquell dia, la Guàrdia Civil va detenir el processat a Celrà (Gironès), després de sorprendre'l quan manipulava una pistola que tenia al maleter del cotxe. L'arma no disposava de cap mena de documentació.

Els agents van detenir l'acusat per un delicte de tinença il·lícita d'armes. Hores més tard, la benemèrita va escorcollar el seu mas d'Albons i hi va descobrir fins a 31 armes i 2.500 cartutxos de munició. A casa seva, l'home hi guardava onze pistoles, vuit revòlvers, tres metralletes, una metralladors, fusells i carrabines.

Inicialment, el veí d'Albons, que ara té 62 anys, s'enfrontava a una pena de 8 anys de presó. Avui, però, després del judici, la fiscal ha rebaixat substancialment aquesta petició. De fet, ha acabat demanant que se'l condemni a 1 any i mig.

Sobretot, la fiscal ha anat a la baixa després que els perits confirmessin que l'home pateix síndrome d'Asperger. Una malaltia que, segons ha explicat l'advocat de la defensa, li ha fet venir "l'obsessió" per anar acumulant armes al llarg dels anys.

Amb el pas dels anys

"Quan era petit, el seu pare ja li va regalar alguna arma; amb el pas dels anys, ell va seguir col·leccionant-les juntament amb altres objectes relacionats amb la guerra, com ara cascs i retalls de diaris", ha explicat Jordi Díaz. El lletrat també ha precisat que a l'home també li agradava saber que les armes encara podien disparar –en concret, només dues estaven inutilitzades- però que això no vol dir que les fes servir, ni molt menys que les vengués.

L'advocat també ha recordat que, exceptuant dues escopetes i tres rifles de cacera, la resta d'armes eren antigues (fins i tot, alguna de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial). "Ell les guardava amb cura a casa seva, fins i tot en algunes hi posava cotó fluix per evitar que toquessin la paret", ha concretat Jordi Díaz.

L'única pega, ha admès el lletrat, és que l'home no disposava de carnet de col·leccionista. De fet, durant la seva declaració, l'acusat mateix ha admès que només tenia llicència per a les armes de cacera. La resta, no disposaven de cap mena de documentació. "Jo entenc que no era conscient de la gravetat dels fets", ha dit Díaz.

Durant el judici, també s'ha posat de relleu que cap de les armes s'havia fet servir per cometre un il·lícit. Tot plegat, i el fet que la instrucció hagi durat més de quatre anys, ha fet decantar la balança a favor de l'acusat.

La fiscal ha demanat que se'l condemni per un delicte de tinença il·lícita d'armes, però amb les atenuants molt qualificades de trastorn mental i dilacions indegudes. I dels 8 anys inicials, ho ha deixat en 1 i mig.

La defensa s'ha adherit a aquesta petició, però també ha demanat que se suspengui la pena al veí d'Albons (un extrem al qual la fiscal no s'ha oposat, sempre i quan no torni a delinquir en un termini de tres anys).

A la sortida del judici, l'advocat del veí d'Albons ha dit que ara demanaran a la Guàrdia Civil que les armes comissades formin part del museu que té el cos policial. "S'ha fet justícia, perquè el meu client només tenia aquesta obsessió per les armes inculcada des de petit", ha conclòs Jordi Díaz.