Els municipis de la desembocadura del Fluvià impulsen la gestió conjunta de l'aigua de l'aqüífer

Inicien la constitució de la Comunitat d'Usuaris de l'Aigua del Baix Fluvià

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha promogut una reunió amb els municipis de la desembocadura del riu Fluvià amb l'objectiu de fer una gestió conjunta de l'aigua de l'aqüífer. Es tracta del primer pas per a la constitució de la futura Comunitat d'Usuaris d'Aigua (CUA) del Baix Fluvià, que busca fer una gestió eficient d'aquest recurs i comptabilitzar-se els usos. I és que aquest tram fluvial ha registrat diversos episodis de salinització per intrusió marina.
 
Una situació que estaria relacionada amb les elevades extraccions juntament amb períodes perllongats de sequera. La trobada, que s'ha celebrat aquest dimecres a Sant Pere Pescador, ha comptat amb la presència d'un expert en la creació d'aquest tipus de comunitats i s'ha acordat realitzar reunions informatives sobre el projecte durant les properes setmanes.
 
La CUA del Baix Fluvià és la segona iniciativa destinada a la gestió integral de l'aigua que s'impulsa a l'Alt Empordà. La primera a constituir-se va ser la Comunitat d'Usuaris d'Aigua de la Plana Litoral de la Muga, que aglutina els municipis de Castelló d'Empúries, Fortià i Riumors.

Aquest tram del Fluvià ha patit reiterats episodis de salinització de l'aigua de l'aqüífer per intrusió marina. Les elevades extraccions juntament amb períodes més perllongats de sequera s’estimen com les principals causes d’aquesta problemàtica.

Amb l'objectiu de fer-hi front, s'ha impulsat la primera reunió per abordar la constitució de la nova comunitat. La trobada ha comptat amb la participació d'un expert assessor en la creació d'aquest tipus d'òrgans, que ha explicat als assistents les particularitats legals i el seu funcionament.

D'altra banda i amb l'objectiu de fer realitat la nova comunitat i fer els estudis necessaris, la Cooperativa Fructícola Empordà S.L, amb el suport dels ajuntament de la zona i la Fundació IRTA-Mas Badis, va demanar un ajut per a la creació de grups operatius del Departament en la darrera convocatòria.

Aquesta primera trobada l'ha liderat el Departament d'Agricultura, amb el suport de l'ACA, el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, la Fundació IRTA-Mas Badia, la cooperativa Fructícola Empordà SL i l'empresa GeoServei SL.

En les properes setmanes, es programaran diverses sessions informatives a cadascun dels municipis implicats amb l'objectiu de donar a conèixer als futurs integrants la iniciativa.