Una exposició al Museu de l'Empordà reflexiona sobre el futur del fotoperiodisme

L'equipament omple d'activitats complementàries la mostra per simbolitzar el seu nou rumb

L'exposició itinerant de la Fundació Vila Casas sobre Agustí Centelles arriba el proper divendres a Figueres. El Museu de l'Empordà acollirà fins al 8 d'abril 'Agustí Centelles. Retrats de guerra', que recull part de l'obra d'aquest fotoperiodista en el transcurs de la Guerra Civil. Centelles és l'autor d'algunes de les imatges més icòniques del conflicte bèl·lic que es va allargar entre el 1936 i el 1939.

"Hi ha des de fotografies del president Companys i el seu govern fins a retrats de persones com les vídues de soldats que van morir al front", explica el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech. La mostra coincidirà en unes dates en les quals Figueres recorda els bombardejos que va patir durant la Guerra Civil. L'alcaldessa, Marta Felip, ha ressaltat que a "Figueres toca la fibra" perquè va ser "la segona ciutat catalana que més va patir el conflicte".

Un total de 110 fotografies integren la mostra amb les dues primeres etapes de la trajectòria d'Agustí Centelles. Les obres pertanyen a la col·lecció de còpies d'autor que la Fundació Vila Casas va adquirir el 2010 als descendents de Centelles. L'exposició es va estrenar el 2012 i s'organitza en cinc àmbits: República, 1931-1939; 19 de juliol i l'inici de la Guerra Civil; el front (retrats del front); rereguarda i el camp de concentració de Bram.

El repàs a la Guerra Civil en imatges es complementarà amb una exposició sobre el fotoperiodisme a la rereguarda durant el conflicte. En aquest cas, les imatges de Rafael Vilarrubias es podran veure a partir del 23 de març a la Fundació Clerch i Nicolau.

Símbols de la nova etapa

Bech ha detallat que aquesta mostra ja estava programada abans que arribés a la direcció del museu el passat mes de novembre. Tot i això, el "nou rumb" de l'equipament es veurà amb totes les activitats complementàries que s'hi han previst fer mentre duri.

El Museu de l'Empordà preveu fer tres visites comentades a la mostra. Una altra de les propostes és una activitat per fer en família. Juntament amb el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Alt Empordà), han programat 'Zona de conflicte i mitjans de comunicació', pensada per a majors de 8 anys.

A banda, el Museu de l'Empordà aprofita la mostra per debatre sobre fotoperiodisme amb una taula rodona i una conversa. 'Fotoperiodisme i conflicte' convocarà a Sandra Balcells, Miquel Ruiz i Martí Albesa per parlar de les seves experiències als Balcans i als camps de refugiats de Grècia, respectivament. La taula rodona es farà l'1 de març.

Per al 6 d'abril, el museu ha programat una conversa entre el comissari de l'exposició de Centelles, Daniel Giralt-Miracle, i el fotoperiodista Jordi Borràs. 'Passat i present del fotoperiodisme. De Centelles a Borràs' intentarà convidar a reflexionar sobre el rol de les imatges als mitjans de comunicació i el futur que ve.

El director vol "obrir el museu" amb aquestes activitats. "Com a equipament tenim un fons que és part del passat però ens ha de servir per veure què pot venir en el futur", ha explicat Bech en la roda de premsa de presentació.

La Fundació Clerch i Nicolau ha programat, de la seva banda, una conferència d'Anna Teixidor sobre periodisme. 'Just the facts. Les cinc preguntes que ha de respondre el periodisme' es farà el 4 d'abril.