El Ripollès intenta tornar a la normalitat amb escoles a mig gas i cotxes coberts de neu

El CEIP Doctor Robert de Camprodon ha obert portes amb la meitat dels alumnes

Escoles a mig gas i vehicles colgats sota la neu. Aquestes són algunes de les conseqüències de la forta nevada del Ripollès. Les precipitacions, que van començar diumenge, han acumulat en algunes poblacions com Camprodon fins a 40 centímetres de neu.

Una situació que alguns veïns asseguren que feia anys que no veien. Aquest dimarts al matí diversos propietaris de cotxes han estat treballant sense descans per poder treure la neu acumulada i d'altres per netejar l'accés als seus garatges. "Estem acostumats a veure'n però una nevada tant forta com aquesta no", explica el veí Jordi Rodés. L'escola del poble ha obert portes amb una mica més de la meitat dels alumnes que té normalment però han pogut sortir al patí pel desgel de la neu acumulada cornises i el risc que caiguin els blocs.

En total, a tota la comarca s'han suspès dotze de les 23 línies de transport d'estudiants. Una situació que ha afectat a 135 alumnes. També continua tallada la línia de tren R3 entre Ribes de Freser i Puigcerdà.

La neu va començar a caure amb força a diverses comarques el diumenge a la tarda. Al Ripollès les precipitacions van ser especialment intenses i no s'han aturat fins aquest dimarts. La neu acumulada en poblacions com Camprodon ha deixat gruixos importants i una estampa de ple hivern. A l'entrada del municipi, a més, un llac ha quedat completament congelat.

Alguns dels seus veïns asseguren que feia molts anys que no en veien tanta. És el cas d'en Jordi Rodés. Aquest matí amb l'ajuda d'una pala intentava "desenterrar" el seu cotxe de sota la neu. "Feia molt de temps que no hi havia tanta neu. Quan he tret la de sobre del vehicle eren 40 centímetres", assegura. I és que la màquina llevaneu ha anat traient la que s'havia acumulat als carrers però l'ha amuntegat als laterals. "Hem de mirar de fer-ho abans que faci la fred que diuen i es geli", afegeix Rodés. "Aquesta vegada la nevada ha estat espectacular", afirma.

El seu no era l'únic vehicle que estava pràcticament enterrat sota la neu. Diversos cotxes del centre del municipi presentaven la mateixa imatge. Per això, alguns dels seus propietaris treballaven sense descans per intentar treure'ls amb l'ajuda de pales i escombres. Però també de carretons. Això és el que feia aquest dimarts en Josep Marcer. El seu garatge es troba per sota del nivell del carrer i la intensa nevada ha deixat l'accés pràcticament intransitable. "Si no trec la neu, aquí no hi toca mai el sol", explica en Josep.

Més de la meitat de nens a l'escola i sense pati

Aquest dimarts totes les escoles de la comarca han obert amb normalitat malgrat que han hagut de fer-ho a mig gas perquè alguns dels seus alumnes no hi han pogut arribar per la suspensió de dotze de les 23 línies de transport que hi ha a tot el Ripollès. Una situació que ha afectat uns 135 alumnes, tot i que alguns, si l'estat de la via ho ha permès, han pogut arribar als centres educatius acompanyats per amics i familiars. Les línies que encara avui no han funcionat han estat les que van de Setcases a Camprodon, la de Molló a Camprodon, de Gombrèn a Campdevànol, de Toses a Ribes de Freser o de Campelles a Ribes, entre d'altres.

A l'escola Doctor Robert de Camprodon, avui hi han acudit més de la meitat dels alumnes. En total, en tenen 230 i avui només 141 han assistit a les classes. La majoria són residents al municipi i d'altres hi han arribat amb vehicles particulars. En el cas d'ahir, el centre també va obrir portes però només amb una setantena d'alumnes i nou mestres. Aquest dimarts ja han pogut fer-ho tots.

La directora del centre, Mireia Vilalta, ha explicat que malgrat que s'han intentat programar les activitats habituals, el gruix de neu acumulat a les cornises i el desgel que està patint ha obligat a suspendre l'hora del pati a l'exterior del recinte per "seguretat". Els alumnes han jugat a dins de les aules i alguns han recordat com va veure la inusual jornada de dilluns. L'Ainara Martínez avui ha anat a classe però dilluns es va quedar a casa i va "jugar amb la neu". El mateix va fer Jaume Ayats, tot i que, en el seu cas, després de les classes.

Puigcerdà, sense tren

Les incidències amb el transport per carretera i els vehicles colgats no són els únics problemes que es mantenen aquest dimarts. La línia R3 continua tallada en el tram que va de Ribes a Freser fins a Puigcerdà. A primera hora del matí, la suspensió del servei afectava fins a Ripoll però a mig matí s'ha reduït l'afectació.