Presó per a l'home que va matar un veí de Blanes a ganivetades

L'home va amagar el cadàver en una nau de Vilanova de Sau

El jutjat ha enviat a presó l'home que va matar a ganivetades un veí de Blanes (Selva) i va amagar el cadàver en una nau de Vilanova de Sau (Osona). El detingut, un mecànic de Vic de 49 anys, s'ha negat a declarar davant del jutge, tot i que ja havia confessat el crim quan divendres es va entregar als Mossos d'Esquadra. Ho va fer-ho en veure's acorralat, perquè la policia ja tenia clar que ell era qui havia matat la víctima.
 
La investigació ha permès determinar que el crim va tenir lloc la nit del 22 de gener en un local del carrer Esperança de Vic, que el detingut tenia llogada. La víctima, que tenia 37 anys, hi va anar per aconseguir una arma, ja que l'havien amenaçat de mort. Fins i tot, aquell mateix vespre, abans de desaparèixer, va enviar diversos WhatsApp a la seva dona on se'l veia empunyant un rifle de mira telescòpica. A partir d'aquests missatges, del senyal del mòbil i d'una mentida que el mecànic va explicar a la policia, els Mossos van poder lligar caps i investigar-lo com a principal sospitós.
 
La víctima és un home de 37 anys originari de Llagostera (Gironès), tot i que ara vivia a Blanes amb la seva dona, amb qui tenia tres filles. Inicialment, el crim va començar a investigar-se com una desaparició. El 23 de gener, la dona va anar a comissaria a denunciar que no sabia res del seu marit des de la nit anterior.

Segons va explicar, abans de marxar de casa, ell li va dir que havia quedat amb un conegut que li proporcionaria una arma (perquè feia poc l'havien amenaçat de mort). El vespre del dia 22, el matrimoni va parlar per WhatsApp i ell li va enviar una fotografia on se'l veia amb un rifle de mira telescòpica i una pistola. Cap a les nou del vespre, però, ja no va respondre cap més missatge.

A partir d'aquí, els Mossos d'Esquadra van començar a investigar. Gràcies al senyal del mòbil, la policia va poder descobrir que aquella nit la víctima havia anat a Vic. En concret, a un local situat al número 11 del carrer Esperança.

Els agents va interrogar-ne el llogater, un mecànic de 49 anys conegut amb el sobrenom de 'Quico'. D'entrada ell els va reconèixer que aquella nit havia quedat amb la víctima, però també els va dir que no havien pogut veure's. L'home va explicar que havia tingut una avaria amb el cotxe i que la grua l'havia portat fins a Vilanova de Sau, on també hi tenia una mena de nau.

Els Mossos d'Esquadra, però, van parlar amb l'empresa de grues i van descobrir que el mecànic els havia mentit. Sí que havia tingut pana, però la grua no l'havia portat fins a Vilanova de Sau, sinó al local del carrer Esperança. A més, els Mossos també van descobrir que a partir del 25 de gener el veí de Vic havia canviat de mòbils.

Càmeres de seguretat

A partir d'aquí, la policia va començar a estrènyer el cercle al voltant del sospitós. Entre d'altres, els investigadors van inspeccionar les gravacions de les càmeres de seguretat properes al local del carrer Esperança. Les imatges mostren clarament com, el vespre del 22 de gener, la víctima i el detingut van estar junts. De fet, se'ls veu fumant a la porta del local i també es veu com el veí de Blanes hi entra amb el cotxe.

A partir de les nou del vespre –hora en què la policia situa el crim- a les gravacions només hi apareix el detingut. Primer se'l veu sortint a fer una cigarreta. Més endavant, apareix traginant una galleda i bosses d'escombraries. Per últim, la gravació mostra com treu el cotxe de la víctima del local.

S'entrega a la policia

Divendres passat, després de veure's descobert, l'homicida es va acabar entregant ell mateix a la policia. Es va presentar a la comissaria de Trànsit de Girona acompanyat del seu advocat i, allà mateix, va confessar als Mossos que s'havia discutit amb la víctima, que l'havia degollat i que li havia clavat diverses ganivetades.

De moment, però, el mòbil del crim continua essent una incògnita. Divendres el detingut no va explicar per què es van discutir i avui, quan ha passat a disposició judicial a Blanes, l'home s'ha acollit al seu dret a no declarar. Els Mossos d'Esquadra sospiten, però, que es podria deure a un assumpte relacionat amb les drogues (perquè tant el detingut com la víctima estarien relacionats amb aquest món).

Després de lliurar-se als Mossos, el mateix detingut va guiar la policia fins a la nau de Vilanova de Sau on havia amagat el cadàver. El cos estava en un racó del magatzem dins una bossa d'escombraries i al seu costat hi havia una motoserra, un sac de sosa càustica i un bidó de plàstic. Allà, la policia també hi va trobar una pistola detonadora i el rifle de mira telescòpica que apareixia a la fotografia de WhatsApp.

L'examen forense ha conclòs que la víctima va morir després que li tallessin el coll d'una ganivetada. El veí de Blanes tenia la tràquea seccionada i, a més, presentava altres ferides profundes a la zona de les costelles i a l'esquena.

La policia també ha trobat ja el cotxe de la víctima. El mateix detingut els va confessar que l'havia portat fins a Riudellots de la Selva, on l'havia deixat aparcat al casc urbà del municipi.

Homicidi, drogues i armes

Després de passar a disposició judicial, el detingut ha ingressat a presó comunicada i sense fiança. Se li imputen els delictes d'homicidi, contra la salut pública i tinença il·lícita d'armes. Al local del carrer Esperança de Vic, els Mossos hi van descobrir una plantació de marihuana i, a més, també van trobar-hi una escopeta retallada de doble canó. El detingut no tenia llicència ni per aquesta ni per a les altres dues armes que es van trobar al costat del cadàver.

La inspecció del local del carrer Esperança també ha permès localitzar-hi esquitxos i restes de sang. A més, el fons que apareix a la foto del WhatsApp que la víctima va enviar a la seva dona poc abans de desaparèixer coincideix plenament amb un dels espais d'aquest local.