Les comarques de Girona han registrat 230 incendis en habitatges en els últims dos mesos

Amb l'arribada del fred aquests focs s'han disparat

L'arribada de l'hivern ha fet disparar els incendis en domicilis a les comarques de Girona. Dels 428 que hi ha hagut des de setembre, més de la meitat (230) s'han produït entre els mesos de desembre i gener. Uns focs que han afectat especialment les llars més vulnerables, i és que en la majoria de casos els Bombers han hagut d'actuar en domicilis on hi viuen persones amb pocs recursos. "És habitual que la pobresa energètica estigui relacionada amb aquests incendis", assegura el cap de regió dels Bombers a Girona, Antoni Rifà.

Per comarques les que més focs en habitatge han registrat des del mes de setembre han estat la Selva i el Gironès on n'hi ha hagut un centenar, seguides del Baix Empordà amb 82 i l'Alt Empordà amb 73. Per contra, les que menys n'han patit han estat la Garrotxa (36), el Ripollès (18) i el Pla de l'Estany, la menys afectada, amb 16 focs.

En el conjunt de Catalunya, Barcelona i la seva àrea metropolitana és la zona que més incendis d'aquest tipus ha registrat. En concret, 269 habitatges del Vallès Occidental s'han vist afectats per foc, mentre que els Bombers van haver d'actuar en 231 ocasions al Baix Llobregat, 226 al Barcelonès i en 176 al Maresme.

A l'altra banda hi trobem la Terra Alta on només n'hi ha hagut quatre des del passat mes de setembre, el Moianès amb sis i l'Alta Ribagorça amb vuit.
Pel què fa a les comarques de Tarragona, el Tarragonès ha estat la més afectada amb 76 actuacions dels Bombers. A la demarcació de Lleida, ha estat el Segrià on més incendis trobem, amb 96 els últims cinc mesos.

Posar barreres al foc

Rifà ha explicat quines mesures cal prendre en cas que es produeixi un foc en un habitatge. "És molt important entendre que obrir la porta vol dir donar oxigen", recorda. Per això, el cap dels Bombers a Girona aconsella "posar barreres al foc". "Si tens l'incendi a casa has de tancar les portes per tal que no hi hagi corrent d'aire, avisar els Bombers, i si pots, sortir", concreta.

En aquest sentit, assenyala que posar tovalloles molles a les juntes de les portes per evitar que el fum entri "és una solució efectiva" fins a l'arribada dels Bombers. Si per contra el foc és a casa d'un veí que està en un pis superior i no hi ha risc, el més prudent és baixar al carrer. En cas que l'incendi estigui unes plantes per sota, Rifà alerta que "mai s'ha de sortir a l'escala", ja que és molt probable que hi hagi fum.

Aparells elèctrics i descuits

Rifà ha recordat que cal "tenir precaució" amb els aparells elèctrics que es fan servir a la llar. Un dels punts que més problemes comporta són els endolls múltiples que estan en mal estat o s'han fet vells. També cal tenir cura d'aquelles instal·lacions que no disposen de sistemes de seguretat moderns.

Finalment, el cap dels Bombers a Girona ha recordat que alguns d'aquests incendis es produeixen per descuits o imprudències dels mateixos usuaris. Un dels més comuns és deixar-se una paella amb el foc encès, que de seguida agafa la campana de la cuina. "Això és combustible directe pel foc i cal tenir cura", conclou Rifà.