Així funcionava la distribució de droga a arreu del món provinent de l'Empordà

Una família d'Ullà l'enviava per correu ordinari

A primer cop d'ull, l'aparença és la d'una carta normal i corrent. Però quan es trenca el sobre, a dins no hi ha paper sinó marihuana, introduïda a l'interior de diverses bosses termosegellades. Amb aquest sistema, una família d'Ullà (Baix Empordà) havia distribuït droga arreu del món per correu ordinari. Els Mossos els van enxampar a finals de desembre i, fins ara, ja han interceptat 490 sobres que la parella havia dipositat a Correus, llestos per enviar-se. Tenien com a destí adreces de 31 països diferents (la majoria d'Europa, però també l'Índia, Filipines, el Brasil, Tailàndia o Kènia). En total, al seu interior hi havia gairebé 9 quilos de marihuana, que al mercat negre tindrien un valor proper als 49.000 euros. Ara, després de descobrir qui, què i on, els Mossos se centraran en intentar respondre com. Per això, rastrejaran la Internet oculta buscant de quina manera la família d'Ullà va teixir tota una xarxa de contactes internacionals a qui vendre'ls marihuana sense aixecar sospites.
 
La investigació que va permetre estrènyer el cercle al voltant d'aquesta família (pare, mare i fill) va començar a mitjans novembre. Va ser llavors quan els treballadors d'una oficina de Correus van alertar la policia, perquè havien detectat fins a 66 sobres amb contingut sospitós.
Els Mossos van examinar-los i van descobrir que tots ells contenien marihuana. La droga, però, no feia olor, perquè estava posada dins de diversos sobres termosegellats. Un a dins de l'altre, de manera totalment hermètica.

"Cadascun contenia una quantitat de marihuana que oscil·lava entre els 10 i els 70 grams; i en alguns sobres, n'hi havia de fins a tres tipus diferents", concreta el cap de l'ABP de la Bisbal d'Empordà, l'inspector David Puertas. A simple vista, però, no s'apreciava res.

Els Mossos van posar el focus damunt la família d'Ullà i a finals de desembre en van detenir els tres integrants. Ja aleshores, a casa seva hi van trobar fins a 60 quilos de marihuana. Ells mateixos la cultivaven, la separaven per tipologies de cabdells i s'encarregaven de preparar les comandes.

La mecànica era sempre la mateixa. Contactaven amb els seus clients per Internet, s'asseguraven de rebre els diners de l'encàrrec per avançat i els enviaven la marihuana per correu. "D'aquesta manera, evitaven els controls", precisa Puertas. L'enginy de la família d'Ullà, a més, arribava més enllà. Per no aixecar sospites, feien servir sobres de colors i, en alguns, fins i tot hi posaven etiquetes de 'Felicitats'.

Fins a mig miler de sobres

Després de desmantellar aquest particular 'negoci', els Mossos sospitaven que la família hauria tramès uns 300 enviaments de droga setmanes abans que els detinguessin. Però es van quedar curts. La policia ha arribat a interceptar gairebé mig miler de sobres (en concret, 490). Tots ells, llestos per viatjar arreu del món a través del correu ordinari.

Aquesta setmana els han obert a comissaria i n'han aixecat acta, juntament amb el lletrat de l'administració de Justícia. Per inspeccionar el mig miler de sobres, s'hi han estat tres dies. En total, tots ells contenien 8,9 quilos de marihuana. Una quantitat que aquí, al mercat negre, valdria 48.612 euros (però que en algun dels països on s'enviava, arribaria a quadruplicar aquest valor).

Arreu del globus

La família d'Ullà havia arribat a teixir una veritable xarxa internacional de clients a qui els venia droga. De fet, n'hi ha prou amb mirar les adreces dels sobres que, aquest cop, no arribaran a destí. Hi apareixen ciutats de fins a 31 països diferents. La majoria d'ells d'Europa (com Suècia, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Gran Bretanya o Portugal) però també de la resta de continents. En concret, l'Índia, el Brasil, Filipines, Austràlia, Dubai, Sri Lanka, Kènia i Tailàndia.

A hores d'ara, el matrimoni d'Ullà i el seu fill es troben en llibertat condicional. El cap de l'ABP explica, però, que d'ençà que se'ls va arrestar, no s'han detectat més enviaments de droga. "Hem anat fent les gestions oportunes per interceptar tots aquells que ja s'havien dipositat a Correus, però", concreta Puertas.

La investigació, però, encara durarà setmanes. Ara els tocarà el torn als experts informàtics, que hauran de rastrejar la web oculta per intentar descobrir com la família d'Ullà venia droga a nivell internacional. "Suposem que tenien una xarxa potent, sobretot a l'hora de fer publicitat, però de moment desconeixem com contactaven amb els compradors", concreta l'inspector David Puertas. I conclou: "Evidentment, però, parlem de gent que sabia allò que es feia i que volia expandir-se quan més millor".