L'òpera 'Roméo et Juliette' al Liceu serà enregistrada en vídeo immersiu 360º

Es farà el proper 10 de febrer

La Fundació i2CAT, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) enregistraran en format d’àudio i vídeo immersius 360º l’òperaRoméo et Juliette, de Charles Gounod, al Gran Teatre del Liceu.

El resultat serà un producte interactiu i immersiu en què l’espectador podrà escollir entre la realització de televisió clàssica i la visualització en paral·lel des de diferents espais, tant dins com fora de l’escenari. 

La gravació servirà també per fer proves d’accessibilitat en entorns immersius, objectiu principal del projecte ImAc. Abans de l’enregistrament, s'ha fet un treball de preparació intens per definir la intervenció tecnològica i obtenir una gravació interessant, que posi de relleu els reptes tant tecnològics com de gravació d’imatge i so, així com la realització del vídeo omnidireccional en enregistraments d’espectacles en viu.

Els projectes ImAc i ImmersiaTV

El projecte ImAc, liderat per i2CAT, es va iniciar l’octubre de 2017 i explora nous mètodes d’implementació de serveis d’accessibilitat (subtítols, àudio descripció, àudio subtítols, llenguatge de signes i interfícies accessibles) en entorns immersius de vídeo 360º.

ImmersiaTV, per la seva banda, planteja una solució multidispositiu de realitat virtual a 360 graus que abasta la totalitat de la cadena de valor del sector audiovisual. A aquest nou format audiovisual generat per ImmersiaTV, el projecte ImAc hi afegeix una capa de serveis d’accessibilitat que facilita i millora l’experiència per a persones amb necessitats específiques.

L’objectiu d’ImAc és que el consumidor pugui personalitzar completament l’experiència per satisfer les seves necessitats personals. ImAc assegurarà que les experiències immersives siguin inclusives en diferents idiomes, atenent les necessitats d’aquells usuaris amb problemes d’audició i de baixa visió, dificultats d’aprenentatge i d’edat. El contingut d’aquests serveis pot aportar també un valor significatiu en àmbits com la comoditat de l’usuari, l’aprenentatge del llenguatge o la teràpia lingüística.

El projecte té una duració de 30 mesos, durant els quals s’analitzaran les necessitats dels espectadors amb la col·laboració d’usuaris finals i professionals de la producció i distribució de continguts d’accessibilitat.

ImAc compta amb la participació d’i2CAT, la CCMA, la UAB, Anglatècnic, la Universitat de Salford, l’emissora de televisió alemanya Rundfunk Berlín-Brandenburg (Rbb), l’Institut für Rundfunktechnik GmBh (IRT), Motion Spell i RNIB.

‘Roméo et Juliette’

L’obra de Shakespeare Romeo i Julieta és la història d’amor més cèlebre de la literatura i Charles Gounod, un dels grans representants del drama líric francès, la va convertir en una òpera molt fidel a la tragèdia original. L’òpera Roméo et Juliette torna a l’escenari del Gran Teatre del Liceu després de 32 anys d’absència, i ho fa dirigida per Josep Pons, coprotagonitzada per Saimir Pirgu i Aida Garifullina, i en coproducció amb The Santa Fe Opera. El muntatge d’Stephen Lawless situa l’acció original en el context de la Guerra Civil dels Estats Units (1861-1865).