Les urgències al Trueta superen les 6 hores d'espera segons els sindicats

La direcció de l'hospital ho desmenteix

Els sindicats Metges de Catalunya, Satse, UGT i Catac-CTS-IAC han denunciat la "pressió" a la que es troba sotmès el personal de l'hospital Trueta de Girona, sobretot el que treballa al servei d'urgències com a conseqüència de l'epidèmia de grip. En un comunicat conjunt, exposen que entre l'1 i el 15 de gener d'aquest any han atès 530 urgències més que durant el mateix període de l'any passat i afirmen que la "majoria" dels pacients han estat una mitjana de 6 hores i 23 minuts esperant a ser atesos.
 
Els sindicat alerten que això també ha provocat que les ambulàncies d'urgències hagin estat retingudes. Al comunicat acusen la direcció de l'hospital de "mancances en la previsió i en la gestió". "Els reforços han sigut i estan essent insuficients en totes les categories professionals", exposen i ressalten que ja ha fet arribar la queixa a la direcció del centre.
 
Els sindicat reclamen mesures per alleujar la càrrega de feina i millorar el temps de resposta cap als pacients. "La situació és insostenible i exigim solucions immediates per corregir-la", conclouen.

L'hospital ho desmenteix

El Trueta desmenteix les dades fetes públiques pels sindicats que denunciaven que el temps mitjà d'espera de la "majoria" dels pacients a urgències entre l'1 i el 15 de gener ha superat les 6 hores. En un comunicat, l'hospital admet que durant la primera quinzena de l'any han atès 530 urgències més per ressalta que la mitjana de temps per ser atès són 55 minuts i 22 segons. L'estada mitjana al servei (que és des del moment de rebre atenció fins a l'alta) són 4 hores i 16 minuts i els pacients que finalment han hagut d'ingressar han trigat 5 hores i 24 minuts. Segons les dades de l'hospital, l'any passat durant la mateixa quinzena els pacients van esperar el doble, 10 hores i 42 minuts per fer l'ingrés hospitalari. "Tot i que s'ha atès un 18% més de pacients, l'espera i l'assistència ha estat molt més breu", ressalten al comunicat.
 
La direcció exposa que, per fer front a l'increment de l'activitat durant l'epidèmia de grip, han contractat reforços tant en metges com infermers. Així, hi ha un metge més al servei d'Urgències pel torn de nit; han reforçat la guàrdia de medicina interna amb un professional més durant 12 hores en caps de setmana i festius; hi ha un facultatiu més la guàrdia de medicina intensiva i han posat en marxa la guàrdia localitzada de pneumòleg. Pel que fa als professionals d'infermeria, hi ha un infermer més per torn a urgències, cosa que suposa un total de sis professionals.

Finalment, el Trueta tanca el comunicat agraint la tasca que duen a terme els professionals de l'hospital i de l'atenció primària, especialment en el moment més àlgid de l'epidèmia de grip, quan han de fer "un sobreesforç" per poder atendre l'increment de l'assistència habitual.