Terrades xifra en gairebé 300.000 euros els danys provocats pel tornado

Calculen que la runa a retirar podria arribar a les sis tones

El tornado que el matí del 7 de gener va recórrer una distància d'uns vint quilòmetres i va afectar els municipis de Navata, Cistella i Terrades va provocar danys per valor de 3,5 MEUR. Aquesta és la xifra amb la qual treballen els ajuntaments afectats. A Cistella, els desperfectes ascendeixen als més de 2,7 MEUR, a Navata se situen al voltant dels 500.000 i Terrades calcula que costaran prop de 300.000 euros.

En aquest darrer municipi, el fenomen natural va malmetre 18 finques particulars, dues granges i el teulat del santuari de la Salut. A principis de setmana encara no s'havien tancat les xifres però aquest dijous l'alcalde, Isidre Felip, ha anunciat les xifres que tenen sobre la taula.

Evitar la propagació de l'amiant

Mentrestant i des de dilluns, una empresa especialitzada està realitzant les tasques de retirada d'uralita als espais públics. El Consell Comarcal es fa càrrec del cost del servei que busca evitar que les fibres d'amiant que conté aquest material (altament tòxiques) es propaguin. A les finques privades, hauran de ser els propietaris els que n'assumeixin els costos.

Els operaris ja han recollit les restes escampades de Navata i avui s'han centrat a Terrades. El Consell calcula que en total es recolliran unes sis tones d'aquest material tot i que estan a l'espera de tancar les xifres aquest divendres.

La previsió és que demà tornin a Cistella, on ja han treballat durant dos dies. I és que aquest és el municipi més perjudicat pel pas del tornado. En aquesta població, el fenomen va deixar 52 famílies afectades, una de les quals s'ha quedat sense casa. A més, 12 edificis de propietat municipal han quedat malmesos. El consistori, juntament amb la resta d'ajuntaments implicats, està treballant per aconseguir que es declari "zona catastròfica" i ajudar als veïns a fer front als danys.

I és que la Diputació ja ha anunciat que obrirà una línia d'ajuts per als edificis públics però els particulars hauran de gestionar-ho a través de les asseguradores. L'alcalde de Cistella, Enric Gironella, va explicar dilluns que molts d'ells no disposen d'assegurances i que això dificultarà les tasques de reconstrucció. Amb l'objectiu de facilitar els treballs, l'Ajuntament ofereix les llicències d'obres a "cost zero" i ajudarà als veïns a fer els tràmits que calguin.

En el cas de Navata, els forts vents van fer malbé dos pivots de reg però també va malmetre fanals, façanes i cobertes d'edificis públics i privats, a banda de quatre granges (dues de les quals estan en desús).