Vuit municipis de la Garrotxa posaran lectors de matrícules als accessos per reforçar la seguretat

El sistema permet captar imatges dels vehicles a temps real

Vuit municipis de la Garrotxa posaran lectors de matrícules als principals accessos amb l'objectiu de reforçar la seguretat i tenir un efecte dissuasiu. Ho impulsa el Consell Comarcal de la Garrotxa que des del 2016 hi està treballant. La idea era fer-ho extensiu a tots els pobles de la comarca però de moment han accedit a fer-ho Maià de Montcal, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, la Vall de Bianya, Sant Jaume de Llierca, Besalú i Sant Joan les Fonts. S'ha treballat conjuntament amb els cossos de seguretat i el Departament d'Interior.
 
El sistema, que entrarà en funcionament aquest any, permetrà captar imatges a temps real dels cotxes que entrin a aquests municipis. D'aquesta manera, es facilitarà la feina als cossos policials quan necessitin fer el seguiment de vehicles relacionats amb delictes.
 
El Consell Comarcal de la Garrotxa defensa els lectors de matrícules com a una mesura per millorar la seguretat i vigilància al territori. Si bé l'activitat delictiva a la comarca està per sota de la mitjana de Catalunya, l'ens creu que cal seguir treballant a nivell de prevenció . Un dels principals arguments és que "molts dels fets delictius són comesos per persones de fora del territori que hi accedeixen en vehicle", segons dades dels Mossos d'Esquadra. I es creu que els lectors poden tenir un efecte dissuasiu.

Els vuit municipis que han accedit a posar aquest sistema són Maià de Montcal, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, la Vall de Bianya, Sant Jaume de Llierca, Besalú i Sant Joan les Fonts. També es compta amb la complicitat dels ajuntaments d'Olot, que ja té desplegat un sistema de càmeres de videovigilància, i de Sant Aniol de Finestres, que complementarà el sistema amb la instal·lació d'equips al municipi. Des del Consell deixen la porta oberta a altres pobles de la comarca que vulguin participar-hi més endavant.

Per la seva banda, el Departament d'Interior valora molt positivament la iniciativa perquè representa un suport "addicional" a la tasca que fan els mossos, especialment en aquells pobles on no hi ha policia local. És el primer cop que es fa a nivell comarcal a Catalunya.

El Consell Comarcal va plantejar una primera proposta l'any 2016 on es remarcava que calia la participació de tots els municipis garrotxins per cobrir el màxim territori amb el menor cost possible. D'aquesta manera, durant els 365 dies de l'any l'accés de vehicles quedaria enregistrat per aquest sistema. Ja en aquell moment es va plantejar que la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la Garrotxa havia de ser l'encarregada de la gestió i control de les dades emmagatzemades. En primer lloc, per vetllar per la confidencialitat de les dades i, en segon lloc, per millorar la prevenció en seguretat ciutadana. El registre de matrícules de vehicles és de gran utilitat en el cas d'investigacions policials.

El tema es va abordar en el darrer consell d'alcaldes extraordinari de l'octubre de l'any passat, on els diferents membres van poder exposar el seu punt de vista. Des de llavors, són vuit els municipis que han decidit posar els lectors. Aquest gener està previst que s'iniciïn els tràmits de la compra agregada del material que es farà mitjançant un concurs públic. El cost total de la instal·lació d'aquests aparells no ha transcendit. La previsió és que entrin en funcionament aquest any.