Absolen dues membres de CiU de Salt acusades de repartir propaganda la matinada de les municipals

La denúncia fou interposada pel PSC davant la Junta Electoral

La regidora de CiU a Salt Rosa Pòrtulas i la número 8 de la candidatura, Laura Serra, s'han tornat a asseure aquest dimarts al banc dels acusats. Aquest cop, però, ha estat a la secció tercera de l'Audiència de Girona.

L'origen del cas va ser una denúncia interposada pel PSC davant la Junta electoral de zona contra CiU després que alguns membres de la llista socialista de les municipals del 2015 asseguressin haver vist les acusades penjant propaganda a les entrades d'habitatges de la població la matinada del 24 de maig. Van presentar fotografies i missatges de xarxes socials per demostra-ho. El repartiment de propaganda durant la jornada electoral i el dia de reflexió està prohibit per llei.

L'acusació contra Rosa Pòrtulas es basava en la declaració d'un testimoni que assegurava haver-la vist després que li posés un pasquí al pom de la porta de casa seva a Salt aquella matinada. Durant el judici, el testimoni, que és parella sentimental d'una membre de la llista del PSC per Salt, ho ha corroborat de nou. Ha explicat que va obrir la porta després de sentir un soroll i que va comprovar que li havien posat el paper. Com que seguidament va veure l'acusada, parada i a uns dos metres d'allà, va arribar a la conclusió que havia estat ella. També ha explicat que li va dir que estava prohibit i que Pòrtulas li havia respost que "sí que ho podia fer perquè ja no era la jornada de reflexió".

El fiscal ha assenyalat que no era el que havia declarat durant la instrucció i que en dues ocasions havia assegurat haver-la vist com col·locava els pasquins. El testimoni ha rectificat i ha respost que això no podia ser perquè la porta estava tancada.

La versió de Pòrtulas és completament diferent. La processada ha explicat que aquella matinada tornava a peu capa casa i que es va aturar a l'alçada del carrer Major en sentir els crits d'algú. En acostar-s'hi, va veure que era el testimoni que cridava "enfadat" i que acabava de trencar un pasquí de CiU que tenia a les mans. La dona li va dir que no calia que el tirés a terra i després el va recollir. A preguntes del fiscal, ha negat haver penjat publicitat electoral aquell dia i ha assegurat que no duia cap material de campanya al damunt. També ha dit que als portals de les cases hi havia publicitat d'altres partits.

Els testimonis contra Serra tampoc la van veure

En el cas de Laura Serra, les dues testimonis que havien testificat contra ella tampoc han pogut demostrar haver-la vist cometre el delicte. Es tracta d'una mare i una filla que es van presentar a la llista del PSC a les municipals. Totes dues han explicat que aquella matinada anaven en cotxe quan van veure Serra a la cantonada del carrer Major i el trencant del carrer Prudenci Bertrana. Van veure que duia una bossa amb propaganda a dins i que, juntament amb una altra dona, semblava que estiguessin posant pasquins. Quan li van preguntar què estava fent, elles han explicat que es va posar a riure i que va accedir a donar-los un bolígraf de CiU perquè la mare tenia de tots els partits menys el seu.

Per altra banda, cap de les dues ha pogut assegurar haver vist com la processada posava els pasquins i que n'hi havia a totes les portes del carrer. La mare, a més a més, ha acabat especificant que no hi havia cap pom de porta al punt on van veure Serra i que en realitat era una bústia perquè era exterior. També han reconegut que no van baixar del cotxe per comprovar-ho.

Durant el judici, l'advocat que les defensava també ha fet èmfasi en la "rivalitat històrica" que hi ha entre el PSC i CiU a Salt. Ha fet constar que no és la primera vegada que el PSC denuncia l'altra formació a la junta electoral per fet similars i que ha havia passat en les eleccions del 2011. Totes dues acusades i també els testimonis han confirmat que es donava aquesta situació.

Després que cap testimoni pogués assegurar haver-les vist cometent el delicte, el fiscal ha anunciat que retirava les acusacions. Havia demanat fins a 3.600 euros de multa per a cadascuna per un delicte electoral però després de sentir totes les parts ha conclòs que els fets denunciats no quedaven demostrats i que hi havia "dubtes raonables".

El cas ha quedat vist per a sentència però la magistrada de la secció tercera ja ha avançat que serà absolutòria. Aquest era el segon cop que el cas arribava a la justícia. El jutjat penal número 5 de Girona va jutjar les acusades el març de l'any passat i els hi va imposar una multa de 3.600 euros. La defensa va presentar recurs contra la sentència i l'Audiència de Girona li va donar la raó. L'alt tribunal gironí va tombar la resolució en considerar que el tema era de la seva competència i que calia abordar un altre aspecte, al marge de la multa, com era la possible inhabilitació.