Sorea continua subministrant l'aigua a la Bisbal un any després que es declarés nul el contracte

L'Ajuntament espera resoldre-ho aquest trimestre

La Bisbal va rescindir el contracte amb Sorea a mitjans de 2017. La decisió, que el ple va aprovar per unanimitat, es va prendre després que la Generalitat determinés a finals de 2016 que la pròrroga del contracte, que pretenia allargar-lo fins al 2030, era nul·la. La conclusió de l'informe (emès per la Comissió Jurídica Assessora) no era vinculant però el ple es va comprometre a acceptar-ne les conclusions i actuar en conseqüència.

El motiu de tot plegat eren dos documents que l'Ajuntament (també governat per Sais) va signar els anys 2009 i 2010. Un referent a un conveni amb Sorea per dur a terme diverses obres. L'altre, era la pròrroga del contracte de concessió per vint anys. Amb el canvi de govern de l'anterior mandat, el govern d'aleshores va enviar els dos documents a la Generalitat perquè els estudiés i la Comissió Jurídica Assessora va concloure que eren nuls perquè la manera com s'havien gestionat no respectava el procediment que marca la llei.

La rescissió del contracte, però, ha quedat durant tot aquest temps sobre paper mullat perquè, a la pràctica, l'empresa ha seguit gestionant el servei d'aigües. Sais diu que es tracta d'una situació habitual i que no vulnera la legalitat. De fet, explica que quan es va declarar nul el contracte l'empresa hi va presentar al·legacions, que es van desestimar, però que el període de liquidació encara no s'ha pogut dur a terme.

L'alcalde ho atribueix als habituals retards de tramitació però també al fet que la interventora municipal (que hi ha de donar el vistiplau) ha estat fora en comissió de serveis. A més, el consistori està elaborat un estudi per determinar la viabilitat tècnica i econòmica de municipalitzar el servei.

Sais assegura que la voluntat és tenir tant la proposta de liquidació sobre la taula com el document d'estudi al llarg dels propers tres mesos. "Durant aquest primer trimestre presentarem la proposta i ells hauran de dir si els sembla bé o no", remarca l'alcalde.

Tot i això, dona per fet que l'empresa els portarà al contenciós administratiu. "Dir que no ho esperem seria negar la realitat perquè si mirem la majoria de liquidacions de contractes que hi ha hagut per declaració de nul·litat totes han acabat igual", insisteix.

De fet, quan es va rescindir el contracte el Govern municipal ja va fer públiques les xifres que preveia pagar en concepte de liquidació. En concret, s'havien previst 1,2 MEUR. Una quantitat que, segons van explicar, corresponien a factures de gestió i a part de les inversions que havia dut a terme Sorea però que, en cap cas, negociarien una "indemnització".

Quan tot això estigui sobre la taula, decidiran quina via emprendre: crear la infraestructura per assumir el servei des de l'Ajuntament o bé convocar un nou concurs públic on la mateixa empresa podria tornar-se a presentar.