Els advocats gironins de l'1-O asseguren que no hi ha constància de policies ferits

Desmenteixen així al coronel Pérez de los Cobos

A la causa oberta contra les càrregues policials de l'1-O a les comarques gironines, que estan movent un grup d'advocats voluntaris no hi consten agressions a policies. Això és el què asseguren els lletrats que representen les més de 200 persones que van resultar ferides com a conseqüència de l'actuació dels agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola. D'aquesta manera responen les paraules del qui va ser cap de l'operatiu de l'1-O a Catalunya, el coronel Diego Pérez de los Cobos, qui assegurava que s'havien registrat agressions a diversos agents.

"Les imatges són molt clares. Si hi ha algun tipus de ferida és conseqüència de la pròpia actuació del policia", assenyala Albert Carreras, un dels advocats voluntaris que representa les víctimes. Carreras recorda que en cas que s'haguessin presentat denúncies haurien de constar a la mateixa causa, i el jutjat d'instrucció que porta el cas els ho hauria d'haver notificat com a part del procés.

En aquest sentit, el lletrat subratlla que "no els han notificat res" i per tant no els consta que hi hagi cap denúncia per part dels agents. "Ens ha sorprès les declaracions perquè nosaltres no hem vist agressions a cap policia", assenyala Carreras.

Reconeixement mèdic i declaracions

En els últims mesos, els diferents afectats per les càrregues han anat passant pel metge forense per tal de certificar les lesions que denunciaven. Aquest tràmit – imprescindible per donar continuïtat al procés judicial - s'ha allargat per la gran quantitat de persones que s'han adherit a la denúncia troncal presentada pels advocats voluntaris.

Està previst que el mes de febrer, els primers afectats comencin a passar per davant del jutge instructor per tal de donar la seva versió dels fets. Amb tot, els lletrats reconeixen que es tracta d'un procediment que serà "llarg i complex", si bé estan satisfets de com avança la causa.