Incorporen un GPS als escombriaires de Girona per veure on són en tot moment

L'Ajuntament ho atribueix a la seva "obessió per la transparència"

  • El recorregut que ha fet el treballador es pot veure a Internet
    El recorregut que ha fet el treballador es pot veure a Internet
  • Un ordinador mostrant la ruta que fa una escombriaire. ACN
    Un ordinador mostrant la ruta que fa una escombriaire
    Fotos: ACN

L'Ajuntament de Girona defensa que els escombriaires que netegen els carrers a peu portin GPS per saber quina ruta fan a diari. El vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, ha assegurat que la implantació del sistema obeeix a "l'obsessió per la transparència" que té el consistori i ha dit que els escombriaires no han de témer res si fan bé la seva feina.

Davant les crítiques que han generat els dispositius entre la plantilla de Girona+Neta, el vicealcalde ha admès que la mesura "no s'ha rebut amb simpatia", però també creu que no es traduirà en una vaga. Berloso ha explicat que, en cap cas, els GPS s'han posat amb voluntat de sancionar o criminalitzar els treballadors (com defensa el comitè).

Sí que ha dit, però, que es revisaran les rutes a peu que fa cada escombriaire, per veure si alguna és excessiva, i arranjar-ho en cas que això es detecti. En paral·lel a aquest sistema, que permetrà que els ciutadans puguin saber quan s'ha netejat el seu carrer, l'Ajuntament de Girona oferirà a principis del 2018 informació detallada sobre el manteniment als parcs i jardins de la ciutat.

La mesura s'ha traduït en crítiques per part de la plantilla. Sostenen que des de l'empresa municipal Girona + Neta (que ha comprat 34 aparells) se'ls vol criminalitzar. A més, asseguren que en alguns casos el recorregut que han de dur a terme supera amb escreix aquell que seria ideal. Diuen que hi ha treballadors que, en comptes de fer els 4 quilòmetres recomanats, arriben a caminar-ne 11 en una jornada laboral.

L'Ajuntament de Girona, però, sosté que la mesura ha vingut per quedar-se. El vicealcalde Eduard Berloso ha defensat l'ús dels GPS assegurant que responen a la voluntat de "transparència" de l'equip de govern. "El ciutadà té dret a saber en què es gasten els seus impostos", ha subratllat el regidor de Sostenibilitat, recordant que els gironins podran saber a través de la web municipal quan és que l'escombriaire ha netejat el seu carrer.

Berloso explica que els aparells no s'han posat amb voluntat de sancionar. De fet, a diferència del què sosté el comitè, el vicealcalde ha dit que Girona + Neta no ha sancionat cap empleat arran de la implantació dels dispositius.

"Si una persona compleix amb la seva obligació, poca por ha de tenir del nou sistema", ha explicat el vicealcalde. El consistori creu que l'ús dels GPS, a més, no es traduirà en mobilitzacions per part de la plantilla (en referència a una possible vaga dels treballadors de Girona + Neta).

Revisar les rutes

El regidor, però, sí que admet que s'han detectat situacions en què les rutes planificades "excedeixen allò recomanat". Per això, des d'ara i fins a finals de febrer, tant el consistori com Girona + Neta revisaran aquests casos i adaptaran els recorreguts.

"Per part de l'Ajuntament defensem a ultrança els treballadors i els seus drets, per això estem disposats a fer correccions", ha avançat Eduard Berloso. Tot i que ja ha dit, però, que no creu que en cap cas s'arribin a detectar rutes de fins a 11 quilòmetres. Berloso també ha subratllat, a més, que es modificaran tant aquells recorreguts "per excés" com aquells altres "per defecte".

La implantació dels dispositius de geolocalització als escombriaires de peu complementa el mapa interactiu de neteja que el consistori va engegar el març del 2015. Fins ara, però, el plànol només permetia veure els recorreguts que feien les màquines.

Nova aplicació per a jardins

Seguint en aquesta línia, a partir del primer trimestre de l'any vinent l'Ajuntament també oferirà a través del web informació sobre el manteniment dels parcs i jardins de la ciutat. La informació la introduiran les mateixes brigades a través d'una aplicació mòbil, que començaran a fer servir a partir del 2 de gener (de moment, però, en període de proves).

L'APP la portaran tant els treballadors municipals com els d'aquelles quatre empreses a qui se subcontracta el servei. Abans de començar la feina, els empleats hauran de fer una foto i, un cop l'acabin, repetir la instantània.

Segons explica el cap de la secció de Paisatge i Biodiversitat de l'Ajuntament, Marc Rosdevall, a través de l'APP es registraran totes les tasques relacionades amb la jardineria. "Segar la gespa, retallar arbustos, podar arbres, entrecavar...", precisa. A diferència del GPS que porten els escombriaires, però, aquí el seguiment no es farà a temps real. "No serà immediat, però sí que permetrà que, a través de la web, els ciutadans vegin què és el que s'ha fet a les zones verdes, parcs i jardins de la ciutat", conclou.