Cues per anar a votar a primera hora

5.554.394 ciutadans poden exercir el dret a vot

La jornada electoral ha començat amb cues a la majoria de col·legis electorals, en alguns punts són força llargues i fins i tot arriben al carrer. Molts votants han matinat per poder anar a la feina després. Aquests comicis se celebren en un dia feiner, i no un diumenge, com és habitual, i es fan en un escenari obert i en un moment excepcional després de l'aplicació del 155 que va suposar el cessament de tot el Govern i la intervenció absoluta de l'autogovern.
 
Els comicis se celebren en dia laborable i a primera hora s'han format cues en alguns col·legis per anar a votar. En total, 5.554.394 ciutadans poden exercir el dret a vot, la gran majoria són residents a Catalunya i 226.381 són a l'estranger. Segons dades de l'INE, 136.300 votants participaran per primera vegada en uns comicis electorals en haver assolit la majoria d'edat. En total, hi ha 2.680 col·legis electorals repartits per tot el territori i 8.247 meses. Aquestes són les principals dades d'una jornada plena d'incerteses i que arriba en un moment polític excepcional després de l'aplicació de l'article 155, amb el candidat d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó d'Estremera, i del candidat de JxCat, Carles Puigdemont, a Brussel·les.
 
Els resultats del 21-D fixaran el rumb del procés després d'una declaració d'independència que no s'ha aplicat o suposaran la seva fi i l'inici d'una nova etapa dirigida pel constitucionalisme espanyol. Les aliances postelectorals seran determinants tenint en compte que la demoscòpia dibuixa un Parlament molt fragmentat.