Cauen les vendes de la rifa de Nadal pel context polític

Alguns venedors atribueixen la baixada a un "boicot"

Les administracions de loteria preveuen que la rifa de Nadal, que se sortejarà divendres, acabarà aquest any amb una davallada de les vendes, que atribueixen sobretot a la tensió política viscuda en els últims mesos. Algunes administracions constaten que la caiguda podria arribar al 30%, com és el cas del Cau del Drac de Vic, o fins i tot al 50%, com a Mollerussa, mentre que altres, com Gato Negro, a Barcelona, preveuen una disminució més lleugera, entre el 5 i el 10%. Alguns dels venedors identifiquen el boicot en contra d'una rifa que s'identifica amb l'estat espanyol com la causa d'aquest descens i molts han notat una davallada de les participacions en empreses i entitats. L'actualitat política també s'ha fet notar en les terminacions més buscades i els números que contenen el 155 han tingut una gran demanda.
 
Teo Baró, quarta generació de l'administració Gato Negro de Barcelona, calcula que les vendes de la loteria de Nadal hauran disminuït aquest any entre un 5 i un 10% respecte a l'anterior i ho atribueix sobretot a l'"aturada comercial" de l'octubre per la situació política que es va viure. El responsable de l'administració número 44 de Barcelona afirma que el mes d'octubre, quan "normalment comença a revifar l'esperit nadalenc", hi va haver "poc moviment comercial en general" amb els carrers "més buits que de costum", i és quan més van notar la caiguda de les vendes. Baró, però, considera que la crida al boicot a la rifa de Nadal no s'ha notat massa.

Tot i la caiguda de vendes de l'octubre, Baró assenyala que la campanya "ha reeixit en els moments més forts, que són la primera setmana de desembre i pel pont de la Constitució i la Immaculada". L'administració situada al número 1 del carrer de Pelai registra algunes cues de compradors aquests últims dies. "Com més s'apropa el dia de la rifa, més excitació hi ha en l'ambient", ressalta el responsable de l'emblemàtica administració, que apunta, però, que les vendes d'aquestes darreres hores ja no revertiran la disminució prevista.

Els números acabats en 17 han estat alguns dels més buscats; en aquest sentit, Baró subratlla que les terminacions de l'any que s'acaba "sempre funcionen". Molts també han relacionat aquest número amb els atemptats que van patir Barcelona i Cambrils, el 17 d'agost i la matinada del 18. "Molta gent es mou per signes oposats i creuen que un número associat a una desgràcia els pot portar sort", assenyala Baró.

Pel que fa a números que es podrien relacionar amb la convulsió política dels últims mesos, Baró explica que les línies telefòniques es van col·lapsar quan van posar a la venda una sèrie del número 00155. El responsable de Gato Negro diu que aquest número ha despertat "fal·lera", però tant per compradors que es mostraven partidaris de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola com per altres que el rebutjaven frontalment. La dinàmica dels signes oposats. També han tingut èxit els números acabats en 10 i en 14, que ja fa temps que ha esdevingut un clàssic commemoratiu.

La campanya s'anima a Girona a la recta final

A Girona, el ritme de vendes de la loteria de Nadal ha incrementat al llarg de les darreres setmanes. Un dels punts on es poden adquirir dècims és a l'administració de Loteria Merche, al centre de la ciutat. Aquest dimarts al matí nombrosos clients esperaven el seu torn per comprar el número de l'empresa o el que adquireixen cada any i provar sort. El responsable d'aquest establiment, Andreu Voz, ha explicat que durant els mesos d'octubre i novembre el nombre de peticions va ser menor que la d'altres anys però que "en les últimes tres setmanes, la cosa s'ha animat molt". "Estem contents perquè veiem que la gent torna a tenir la il·lusió prèvia al sorteig", insisteix Voz.
 
Malgrat això, admet que són conscients que el volum de vendes serà inferior a d'altres edicions. El principal descens l'han notat en les adquisicions que feien els clubs esportius, associacions i AMPES. "Els hem venut menys, suposo que la situació política tensa es nota", afegeix. De moment, però, no tenen dades ni percentatges tancats sobre l'afectació i mantenen l'esperança d'incrementar les xifres en les properes hores.
 
Pel que fa als números més venuts, Voz explica que els que més els han demanat han estat els acabats en 155, en referència a l'aplicació de l'article de la Constitució espanyola. "Tot el que teníem amb aquest número s'ha esgotat i hem fet tot el que hem pogut, també amb la màquina", assegura. Però no només això. "Si no en teníem amb 155, demanaven que acabessin o comencessin amb 5", afegeix. A banda d'això, les terminacions per excel·lència s'han mantingut amb els números 13, 69 o el 7. "Aquests són els típics de cada any", remarca.