Artur Mas: ''El Tribunal de Comptes el que vol és fer-nos fora de casa''

L'expresident ha assegurat a Olot que alguns ja estaven "enforquillats pel 9N"

Artur Mas ha lamentat que el Tribunal de Comptes vulgui fer-los fora de casa a ell i a la resta d'investigats pel 9-N. L'expresident de la Generalitat ha participat aquest dimarts en un acte de campanya de Junts per Catalunya a Olot i ha assegurat que "alguns" fa temps que estan "enforquillats" per la seva participació a la consulta.

"Ja ens van jutjar per la via penal, ja ens van inhabilitar però no contents amb això ara fan sortir un Tribunal de Comptes que el que vol és fer-nos fora de casa ", ha dit. "I, a més, ara estan mirant a veure com ens posen als que ja no estem a primera línia dins del procés penal de l'1-O", ha afegit l'expresident.

Mas ha insistit que durant molts anys els governs de Catalunya van esperar una "proposta" alternativa al sobiranisme. "En algun moment jo vaig pensar que quan veiessin que això s'estava consolidant contraposarien un projecte en positiu", ha afirmat. Enlloc d'això, ha remarcat, van impulsar "una operació Catalunya per desacreditar els líder sobiranistes" i ara la seva resposta ha estat: "uns a la presó i els altres a l'exili".

L'expresident ha insistit que a les eleccions del proper 21 D es triarà entre "sobiranisme" i "intervenció de l'Estat" i ha assegurat que si no guanyen les forces independentistes, "el bloc alternatiu acabarà amb 40 anys de construcció del país".

Una fiança de 5,2 MEUR

Mas i la resta d'exconsellers implicats en el 9-N ja havien abonat 2,8 MEUR en efectiu i, per arribar al total de la fiança demanada de 5,2 MEUR, van proposar al Tribunal de Comptes aportar propietats com a aval. L'òrgan fiscalitzador van rebre la informació el passat 17 de novembre i durant aquestes setmanes ha estat analitzant cadascuna de les propietats proposades.

En concret, els immobles que es posen com a aval i que, preventivament i de manera cautelar, quedaran embargats són un pis de Mas al carrer Tuset de Barcelona, la meitat d'un immoble d'Homs a Taradell (Osona), finques d'Ortega a Ribes de Freser (Ripollès) i també una propietat de Jordi Vilajoana.

Es tractaria d'un embargament preventiu i caldrà esperar a que hi hagi sentència ferma per determinar si han de respondre econòmicament per l'organització de la consulta.