Absolen l'exalcalde de Pont de Molins acusat de prevaricació urbanística

L'Audiència també exculpa la secretària i l'arquitecte municipals

L'Audiència de Girona ha absolt l'exalcalde de Pont de Molins (Alt Empordà) Florenci Fernández d'haver atorgat il·legalment una llicència per construir 26 habitatges plurifamiliars al municipi. Els fets es remunten a la primavera del 2006. La sentència conclou que Fernández, en el moment de signar el permís, no va actuar "de manera arbitrària". D'entrada, perquè es va emparar en un informe jurídic, però també perquè va condicionar la llicència al fet que s'aprovés el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), ja que el que hi havia vigent aleshores no permetia fer l'obra. A més de l'exalcalde, la sentència absol la secretària i l'arquitecte municipals, també imputats en el cas. Tots ells s'enfrontaven a una pena de 3 anys de presó, 9 d'inhabilitació i a haver de pagar una multa de 4.320 euros.
 
Els fets que van fer asseure l'exalcalde, la secretària i l'arquitecte de Pont de Molins a la banqueta dels acusats es remunten al 2006. El fiscal els hi imputava a tots tres un delicte de prevaricació urbanística. Sostenia que cadascun d'ells, complint amb les seves funcions, van atorgar una llicència il·legal a una promotora immobiliària.

El document permetia construir 26 habitatges plurifamiliars en un antic edifici industrial del municipi. L'acusació, però, posava de relleu que la llicència era contrària a llei, perquè el POUM que aleshores hi havia vigent a Pont de Molins –i que s'estava revisant- no permetia tirar endavant aquesta obra.

L'Audiència, però, rebutja de ple les tesis del fiscal. D'entrada, ja li recrimina que va instruir el cas de manera "caòtica", perquè després de donar per tancada la investigació, tres anys més tard va demanar noves proves. Però més enllà d'això, el tribunal no comparteix cap dels seus arguments.

El fiscal sostenia que l'arquitecte municipal havia emès un informe tècnic favorable a la llicència d'obres, que la secretària va tramitar-lo i li va donar el vistiplau i que, finalment, l'exalcalde va acabar atorgant el permís mitjançant un decret d'alcaldia.

Llicència condicionada

L'Audiència de Girona admet l'existència de l'informe que avalava atorgar la llicència d'obres. Però també diu que en aquest document no hi consta enlloc la signatura de l'arquitecte. I que, a més, l'informe subratllava que el permís per construir els habitatges quedava condicionat a què, abans de tirar-los endavant, s'hagués aprovat el nou POUM.

I aquest document, a parer del tribunal, és clau a l'hora d'exculpar tots els processats. L'Audiència absol l'arquitecte perquè a cap pàgina de l'informe hi apareix la seva signatura (i per tant, no es pot dir que l'hagués redactat ell). I fa el mateix amb la secretària ja que, segons recull la sentència, en cap moment ella va avalar l'informe, sinó que simplement el va tramitar.

Pel què fa a l'exalcalde, l'Audiència de Girona també conclou que Florenci Fernández no va cometre delicte a l'hora d'atorgar el permís d'obres per als 26 habitatges. No només perquè es va emparar en l'informe a l'hora de signar la llicència, sinó també perquè ja va deixar clar que la construcció no podria tirar endavant fins que no s'hagués aprovat el nou POUM.

La sentència, doncs, recull que la llicència estava "condicionada", perquè recollia explícitament que el promotor tenia "el deure d'ajustar els paràmetres urbanístics" a la "nova normativa" (en referència al POUM revisat de Pont de Molins). Per això, l'Audiència de Girona conclou que Florenci Fernández no va actuar mai de manera "arbitrària" a l'hora de signar el permís i l'absol.

La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.