Creen un inventari d'actuacions per lluitar contra les ocupacions il·legals

El document apunta que el problema "no desapareixerà"

Diversos organismes i institucions han elaborat un inventari d'actuacions per fer front al problema de les ocupacions il·legals a les comarques gironines. La Diputació de Girona impulsa, des de fa un any, la redacció del document que apunta que el fenomen "no desapareixerà" sinó que està canviant. La situació es produeix per mancances com ara la falta de parc públic d'habitatge, una manca de legislació en ocupacions irregulars o per motius ideològics i la dificultat d'anàlisi de la problemàtica. Per això, proposa mesures per minimitzar-lo com les masoveries urbanes, la borsa de lloguer o jugar amb taxes i ordenances fiscals per fomentar el lloguer. Les diputacions de Girona i Barcelona han celebrat aquest dilluns a Girona debat tècnic per abordar-ho.
 
El document, que es titula 'Actuacions davant l'ocupació irregular d'immobles des d'una perspectiva local', treballa en xarxa i de manera coordinada entre els diferents actors. A banda de la mateixa Diputació de Girona, hi ha participat els Ajuntaments de Girona, Caldes de Malavella (Gironès), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) o el d'Olot, el Col·legi d'Advocats de Girona o el Departament de Dret Públic de la Universitat de Girona (UdG).

L'estudi continua obert per incorporar-hi noves propostes com les que s'han posat sobre la taula aquest dilluns a la jornada tècnica celebrada a Girona. El document admet que hi ha una problemàtica a l'entorn de les ocupacions il·legals i dona per fet que aquesta situació perdurarà en el temps més enllà de la fi de la crisi econòmica. Per això, l'anàlisi apunta a la necessitat de combinar les tasques "tècniques" i "polítiques" des de la detecció de la problemàtica fins a la seva resolució. De fet, admet que es tracta d'un fenomen complex, que no afecta igual a tots els municipis. Per això, no es planteja cap fórmula única sinó un seguit de mesures que poden ajudar a minimitzar-lo.

Mancances heretades

El document remarca que la crisi ha estat el "detonant" de la problemàtica a "tot el territori". Malgrat això, apunta a diversos factors que hi ha contribuït com la manca estructural d'habitatge públic, la falta de legislació o l'elevada "mobilitat" de les famílies que hi viuen.

El problema de l'ocupació irregular considera que demana d'una combinació de "tasca tècnica i política" en les diferents fases d'aquesta problemàtica que van des de la detecció fins a la solució. Com que el fenomen passa per diferents motius i es dóna de diferent manera als municipis, el text no vol parlar de que hi hagi un mètode únic que funcioni per a tothom.

A més, els autors alerten que la política d'habitatge social treballa amb emergències que impedeixen "analitzar, organitzar i planificar". Finalment, un darrer factor que s'apunta és la falta d'una delimitació clara de les competències locals i autonòmiques en aquest àmbit.

Buscant solucions

Els autors distingeixen entre tres tipus d'ocupació: la social, la delinqüencial o política i ideològica. En el primer escenari aposten per la mediació, la regularització a través del lloguer social i el reallotjament. En el segon cas, es defensa el desallotjament. Una mesura que també s'apunta en els casos d'ocupacions per motius ideològics, juntament amb la via judicial.

Per tal de minimitzar el problema, el document proposa diferents mecanismes que poden reduir-ne els efectes i les conseqüències. Pel què fa als incentius als propietaris dels habitatges, es planteja crear una borsa de lloguer social, la figura de la masoveria urbana (on el propietari cedeix el pis a canvi de que es facin obres de rehabilitació i manteniment), ajudes per millorar i rehabilitar el parc privat i incentius fiscals. En aquest darrer àmbit, s'aposta des d'implementar un recàrrec pels pisos buits a l'IBI o l'impost català sobre pisos desocupats.

A la jornada d'aquest dilluns que s'ha fet al Parc Científic i Tecnològic de la UdG hi han assistit tècnics i representants de diverses administracions.