Front comú d'alcaldes i regidors de CiU contra el pla director de l'àrea urbana de Girona

Asseguren que el pla, que s'sestén fins al 2026, 'atempta contra l'autonomia municipal'

En total, catorze representants de CiU -sis alcaldes i vuit regidors- dels catorze municipis que abasta pel pla director s'han reunit aquest divendres a Riudellots de la Selva. La trobada ha servit per acordar fer front comú amb la resta d'alcaldes contra el Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Girona. 'Hem decidit fer una crida a la resta d'alcaldes dels municipis afectats per constituir una comissió que presenti un recurs de reposició i anul·li el document', ha explicat l'alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura (CIU). Un recurs que té el termini d'un mes per poder-se presentar. 

Segons els representants municipals convergents, el pla director de l'àrea urbana de Girona 'atempta contra l'autonomia dels municipis'. 'Se surt de la seva pròpia definició', es queixa l'alcalde de Sant Gregori, al Gironès, Jordi Noguer que lamenta que el pla s'hauria de limitar a 'marcar línies o directrius', afegeix. Segons Noguer, el pla arriba a punts de detall que entren en contradicció amb la planificació que els ajuntaments fan per als seus municipis. 'És com un POUM però, en canvi, no té en compte el projecte que des l'ajuntament hem definit per al nostre municipi', afegeix.  

A més d'aquest punt, els alcaldes i regidors de CiU dels municipis afectats pel pla denuncien que el projecte s'ha fet 'sense diàleg ni consens'. 'Se'ns ha imposat', es queixa l'alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura.  

398 al·legacions

El pla director de l'àrea urbana de Girona va rebre un total de 398 al·legacions durant la fase d'informació pública. D'aquestes, 218 es referien a Riudellots de la Selva, un dels municipis que des del principi s'ha mostrat més disconforme amb les perspectives de creixement que preveu el pla.

La Comissió d'Urbanisme va aprovar provisionalment el document a finals de juliol. I a principis d'aquest setembre, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), Joaquim Nadal, li va donar el vistiplau definitiu.

El pla abasta un extens territori de tota l'àrea urbana de Girona i comprèn catorze municipis: Aiguaviva, Bescanó, Celrà, Fornells de la Selva, Girona, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter, Vilablareix, Riudellots de la Selva i Vilobí d'Onyar, de les comarques de la Selva i el Gironès.

El document planifica el creixement de tota aquest àrea des d'ara fins al 2026 i preveu que, al llarg d'aquests anys, s'hi puguin aixecar 33.500 nous habitatges i construir-hi indústries que generin fins a 25.600 llocs de treball.