Es manté per tercer any la pujada salarial al sector de la fruita i la verdura

L'increment s'ha pactat després d'onze mesos de negociació

La patronal i els sindicats gironins del sector de l'emmagatzematge, conservació, manipulació i venda de fruites i verdures han firmat el conveni col·lectiu per als propers tres anys. La principal novetat és un increment anual de l'1,8% del salari. Una puja superior a l'acordada en altres convenis col·lectius, com al sector de xocolata i caramels (on s'ha pactat un increment del 0,75%) o al de la pastisseria (amb un 1% més), aquest darrer acords està previst que es rubriqui demà. Els sindicats destaquen l'augment en un sector amb "sous baixos i molta temporalitat", segons assenyala des de CCOO Josep Serra. Des de la UGT, Juan José Carmona ha ressaltat que l'acord ha suposat "molts mesos de negociació". Des de la patronal gironina FOEG, Jordi de Puig ha posat de manifest que és un "sector petit" i que topa amb problemes com "barreres absurdes" a l'hora d'exportar o "falta de consum a la zona".
 
Els tres anys de marge han de servir per afrontar una nova negociació. "Hem d'adequar la realitat del que fan els treballadors a les necessitats de l'empresa i l'hem de modernitzar", tal com ha assenyalat Serra. Ara les negociacions s'han de centrar en assolir acords en aquesta reorganització "sense la pressió de la immediatesa".

Des de la UGT, que és el sindicat majoritari, Carmona ha recordat que el sector de l'emmagatzematge, conservació, manipulació i venda de fruites i verdures té "salaris molts baixos" i que aquest increment els porta a pensar que "l'acord és positiu". D'altra banda, el conveni col·lectiu inclou al preàmbul un compromís per "posar en valor la poma autòctona" que ha de servir per afavorir el sector.

Els sindicats han detallat que aquesta firma és la segona que es fa d'un conveni col·lectiu aquest any a les comarques de Girona. El primer va ser el del sector de la xocolata i els caramels on s'ha acordat un increment del sou d'un 0,75%. Aquest dimarts està previst que es firmi l'acord a les pastisseries amb un increment de l'1%.