Una trentena de ponents participen al Gastropirineus

La segona edició es fa a Alp i Puigcerdà fins demà

Gastropirineus s’ha convertit en un gran aparador de la cuina i dels productors del Pirineus. Amb aquestes jornades, que es fan avui i demà a Alp i Puigcerdà (Cerdanya), es vol promoure la cultura alimentària i les noves tendències, donar a conèixer el patrimoni gastronòmic i recopilar i difondre el coneixement de productors, elaboradors i cuiners. El seu principal objectiu, segons els promotors, és "millorar la competitivitat dels professionals i empreses del sector".

L'acte d'inauguració s'h fet al Palau d’Esports i Congressos d'Alp i ha anat a càrrec del director del Gastropirineus, Francesc López. També hi havia l'alcalde del municipi i president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, i l'alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira. En l'acte, s'ha destacat la consolidació de les jornades i la importància de la gastronomia com a sector capdavanter.

Una trentena de ponents i cuiners

Una trentena de ponents i cuiners passaran per l’escenari de Gastropirineus per fer-hi xerrades i per mostrar com es cuinen els productes del territori. La primera sessió d'avui s'ha titulat 'La cuina dels Pirineus sense fronteres: El projecte CCI PirineusMed' i ha comptat amb la participació de cuiners representants de les cambres de Comerç. De la part gironina, hi havia Sergi Roca i Kevin Meisse (Restaurant Equilibri de Navata); de la zona de Lleida, Joel Castanyé (Restaurant La Boscana de Bellvís); de Pirineus Orientals, Jean Luc Planes (Restaurant Planes de Saillagouse), i d'Andorra: Josep Maria Troquet (Restaurant Borda Raubert de La Massana).

També s'ha organitzat una sessió de cuina en directa amb carn de conill amb David Arroyo, del restaurant La Deu d’Olot i Montse Sala, del Restaurant Casa Turnay d’Escunhau. Seguidament, es faran sessions sobre la cuina i l'esport amb el cuiner Sean Fowler i l'esportista d'èlit Emma Roca; el pa a taula amb Francesc Altarriba del Taller Gastronòmic del Pa i el dinar de tast a càrrec dels restaurants del col·lectiu Cuina Pirinenca de la Cerdanya.

A la tarda, hi haurà més sessions de cuina en directa sobre temes com ara terrines i tupí (Salvador Trabalón, del restaurant Hotel Castell de Ciutat de la Seu d’Urgell i Jaume Mora i Ramon Aytès, de l’Associació Gastronòmica La Xicoia del Pallars Sobirà); plantes i flors del nostre entorn (Iolanda Bustos del restaurant La Calèndula i el biòleg Joan Muntaner), entre d'altres.

A partir de dos quarts de nou del vespre es farà un sopar amb estrelles en el qual hi participen els restaurants Les Cols d’Olot; La Boscana de Bellvís; Manel i Mimi’s d’Andorra la Vella; La Chaumière de Font Romeu; el Col·lectiu Cuina Pirinenca de la Cerdanya i la Pastisseria Cerdanya de Puigcerdà.

Per demà hi ha un esmorzar de muntanya, que recuperarà aquest àpat en un acte presentat pel gastrònom i escriptor Jaume Fàbrega, i elaborat pel restaurant Ca l’Eudald d’Alp i restauradors del col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya. S’ha organitzat també una sessió magistral de cuina a càrrec de Nandu Jubany; i sessions de cuina amb productes com el xai i la carn de poltre de muntanya; i també sobre la cuina de l’aprofitament.

Per cloure les Jornades, Xesc Rovira, de la Fonda Xesc de Gombrèn (amb estrella Michelin), oferirà una sessió magistral de cuina, a dos quarts de vuit de la tarda a l’antic convent de Sant Domènec de Puigcerdà.

Fira-exposició de productes

Les jornades també compten amb la participació de més de 20 empreses i associacions, que representen a més de 220 productors, tant de Catalunya com d’Andorra i de França, que donen a conèixer la seva oferta de productes de proximitat.

Les jornades Gastropirineus compten amb el suport d’institucions i entitats del territori, així com del programa Pirineus. Aquest programa, nascut el 2003, és fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Agència Catalana de Turisme (ACT), l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Turisme de Barcelona, i els Patronats de Turisme de la Diputació de Lleida, Costa Brava Girona, Diputació de Barcelona, i el Conselh Generau d’Aran.

El director de Gastropirineus, Francesc López, ha destacat la importància de preservar la qualitat de la gastronomia dels Pirineus, posant en valor la cuina tradicional i al mateix temps seguir innovant amb productes de la zona. Les jornades, que compten amb el suport d’institucions i entitats del territori, són un punt de trobada entre professionals amb un triple repte: crear la marca Cuina del Pirineu, definir un catàleg de productes i plats del Pirineus i potenciar la relació entre la gastronomia i el turisme. Del que es tracta, segons els promotors, és "donar visibilitat a aquest col·lectiu que contribueix de manera decisiva a fer dels Pirineus un territori sostenible i de referència en la identitat de la seva cuina".

La primera edició es va fer a la Seu d'Urgell, amb un gran èxit de participació.