La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya estrena la versió més complerta de la 'Cançó d'amor i de guerra'

L'Auditori de Girona rememorarà aquest cap de setmana un clàssic de la lírica catalana

La Sala Montsalvatge de l'Auditori de Girona reviurà els propers 24 i 25 de novembre una de les obres més interpretades de la lírica catalana, el clàssic 'Cançó d'amor i de guerra'. Ho farà gràcies a la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya que n'ha preparat la versió més "transgressora i completa" i és que inclou tots els textos de l'obra original. "El què hem aconseguit és fer una peça única", assenyala el director musical de la SCCC, Francesc Cassú.

El repartiment inclou la soprano, Marta Mathéu, el tenor, Roger Padullés, el baríton Toni Marsol, així com la Polifònica de Puig-reig. Cassú ha destacat que es tracta de "primeres espases" de la música clàssica a nivell mundial, i ha reivindicat aquesta versió del clàssic com "el projecte més ambiciós" que mai ha tirat endavant la SCCC. De fet, entre músics i cantants apareixen un total 140 persones a dalt de l'escenari al llarg de l'obra

Una peça clau en els arranjaments ha estat el productor musical Joan Casas que ha col·laborat l'elaboració d'aquesta versió inèdita. Casas ha recordat que moltes generacions de catalans han cantat 'Cançó d'amor i de guerra', i ha reconegut la pressió per "aconseguir un nivell com el que l'obra mereix".

El productor musical diu que es tracta d'una obra que "estava predestinada a fer-se en versió de cobla". "Segur que pot sorprendre a molts escoltar un tible o una tenora on abans hi havia un clarinet, però creiem que la crítica serà positiva", ha reblat.

Entre els concerts que ja s'han tancat per part de la SCCC hi ha el del Palau de la Música entre altres escenaris. Per Cassú, anar al Palau "és quelcom molt important" i més si és per exposar una proposta com aquesta.

Un context paral·lel a l'actual

Una de les particularitats que guarda 'Cançó d'amor i de guerra' és la similitud històrica i social actual. L'obra va ser censurada en dues ocasions durant les dictadures de Franco i Primo de Rivera, ja que pretenia "ser un cant a la llibertat".

El director tècnic de la Simfònica, Jaume Lleixà, explica que el públic no podrà defugir del context social que viu Catalunya, malgrat que els escenaris siguin diferents. "L'obra parla de revolució, salut i República, un clam que s'adapta a l'actualitat i al qual nosaltres posem música", concreta.

Projecte pedagògic

Els assajos de la SCCC a l'Auditori de Girona han coincidit amb l'activitat pedagògica celebrada aquest dijous sota el nom 'Auditori obert, assaig obert; La Simfònica per a joves', on hi han assistit prop d'un miler d'estudiants de secundària d'instituts de les comarques de Girona. L'activitat ha servit per interactuar amb els artistes i apropar aquest clàssic de la lírica catalana als alumnes.

'Cançó d'amor i de guerra' es va enregistrar per darrera vegada l'any 1974 amb Montserrat Caballé, Josep Carreras i Vicenç Sardinero en els papers protagonistes a l'Orfeó Gracienc. En aquesta nova versió s'han recuperat dos números totalment inèdits que estaven escrits en partitures originals.

El disc que s'ha editat inclou també, per primera vegada, els textos parlats originals, que permet seguir el fil argumental de l'obra. La trama se situa en un poble de la Catalunya del Nord al Vallespir durant la revolució francesa i reflecteix la complexitat del moment històric que es descriu.