Blanes pren mesures per a recuperar els ''pisos dels mestres'' ocupats

L'Ajuntament vol destinar l'edifici a l'emergència social

L'Ajuntament de Blanes (Selva) ha obert un expedient d'ofici per recuperar els pisos que s'han ocupat il·legalment a l'antiga escola Carles Faust i que vol destinar a l'emergència social. El consistori preveia iniciar les obres de rehabilitació dels nous pisos que hi ha a l'edifici però va haver d'aturar la intervenció en detectar que set d'ells s'havien ocupat. Els inquilins no estan empadronats al municipi i, per tant, no poden optar a ajuts. La Policia Local els va donar deu dies per marxar i els va informar que podien adreçar-se als Serveis Socials per tal que estudiessin la seva situació. A hores d'ara, encara hi ha dos habitatges amb inquilins i en un d'ells hi resideix un menor. El projecte abasta tres blocs amb tres pisos cadascun. L'actuació se centrarà en una primera fase en tres dels habitatges amb una inversió de 119.000 euros (108.000 dels quals els aporta la Diputació de Girona a través d'una subvenció).
 
Coneguts com els "pisos dels mestres", els edificis adossats es van construir l'any 1970 juntament amb l'escola i eren propietat de la Generalitat. Blanes va iniciar l'any 2914 un procés per recuperar-los i destinar-los a finalitats socials. El procés s'havia de fer per fases amb una primera intervenció a tres dels habitatges que s'havia d'iniciar properament però que s'ha hagut d'aturar després que els tècnics detectessin que set dels nou pisos s'havien ocupat il·legalment.

Segons l'Ajuntament, es tracta de persones que no estan empadronades al municipi i que, per tant, no es poden acollir a ajuts. Tot i això, la Policia Local (que els va identificar) els va oferir la possibilitat d'acudir als Serveis Socials perquè els assessoressin. Paral·lelament, els va informar que tenien 10 dies per marxar. A hores d'ara, queden dos pisos ocupats i en un d'ells hi ha un menor. Per això, l'Ajuntament ho ha comunicat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i ha obert un expedient d'ofici per recuperar els habitatges.

Des del consistori insisteixen que les obres s'han d'iniciar amb urgència perquè compten amb una subvenció i s'ha executar durant els terminis fixats. Les obres compten amb un pressupost de 119.000 euros dels quals 108.000 els aporta la Diputació de Girona. Fins ara, s'han rehabilitat diversos elements exteriors i s'han reparat balcons per seguretat.

El cas es va abordar dimarts durant la reunió de la Taula Local pel Dret a l'Habitatge i la Pobresa Energètica on hi ha representades diverses entitats socials.