Romeo Castellucci: '''Ethica' és un conte de fades filosòfic''

El Temporada Alta estrena aquest cap de setmana l'adaptació

El Temporada Alta acull l'estrena aquest cap de setmana d''Ethica. Natura e origine della mente', l'adaptació teatral d''Ètica', l'obra més celebrada del filòsof Baruch Spinoza publicada pòstumament. La proposta arriba de la mà del director italià Romeo Castellucci, una de les veus més rellevants del panorama teatral europeu, amb un espectacle que repensa el ritual escènic. L'obra es configura en base als cinc llibres de l'obra original i manlleva el títol, precisament, del segon. En una entrevista, Castellucci ha explicat que Spinoza no és només un filòsof, sinó una "eina per la vida" on cada llibre és un pas més cap a l'alliberació. En aquest sentit, resumeix la proposta com un "conte de fades filosòfic".
 
El títol de la peça pertany al segon capítol, on investiga la naturalesa d’un pensament superior i la capacitat constructora de la ment. Per Castellucci és la que millor resumia la complexitat de la naturalesa humana, un retrat sobre la deliberació de la ment en el marc d'una "lluita" per la llibertat "de cadascun de nosaltres".

Els cinc llibres que composen el volum tenen diferents nivells, que el director compara amb "un avió que s’enlaira". S'inicia parlant d'esclavitud i al darrer dels capítols s'aborda ja la felicitat, caminant "cap a la llibertat a cada llibre". "És bonic perquè és màgic, un llibre absolutament geomètric, treballat amb regles i molt esquemàtic", ha precisat a l'ACN. Així, el concep com una revolució que permet "ser lliure", fins i tot de Déu.

Segons Castellucci, Spinoza sempre és una "excusa per posar personatges a prova" sobre determinades idees. Així, arrenca a partir d'una noia penjada d'un dit en una corda, sota perill i en tensió, acompanyada d'un altre personatge encarnat en un gos. Tanmateix, la protagonista té la "força" per sostenir el seu cos amb un sol dit. "És poderosa i absolutament fràgil alhora perquè pot caure en qualsevol moment ", apunta. Tots dos personatges encarnen la tensió entre la ment i el cos. Paral·lelament, al llarg de l'espectacle es pot veure, a través d’un forat, fragments d’altres siluetes de dones.

"Plaer i privilegi" ser al Temporada Alta

Castellucci ha qualificat com un "plaer" i un "privilegi" participar al Temporada Alta al costat de cèlebres directors a nivell internacional. "El festival és un dels esdeveniments del teatre contemporani més importants, en què es pot sentir el que està passant en el mapa del teatre contemporani", ha conclòs.