26 artistes de set països diferents participaran al Circ de Nadal de Girona sobre l'aigua

L'escenari flota sobre una piscina gegant de 120.000 litres

El Circ de Nadal de Girona d'aquest any donarà més sentit que mai a l'expressió del 'més difícil encara' que s'atribueix a aquesta art escènica. Segons destaca l'organització, muntar una piscina gegant de 120.000 litres d'aigua al pavelló municipal de Fontajau suposa un repte tècnic que, a més, té un temps limitat per executar-se. Per tal d'encaixar la proposta, aquest any el circ començarà el dia de Sant Esteve.

"El públic aplaudeix l'artista però n'hi ha moltíssims més que no pujaran a escena", afirma el director del Circ De Nadal, Genís Matabosch, en referència al personal que farà possible el muntatge i el funcionament. Una quinzena de tècnics estaran pendents que les setze atraccions surtin a la perfecció davant més de 2.000 espectadors. El muntatge obliga a desmuntar del tot el parquet que normalment hi ha a la pista del pavelló de Fontajau i a posar-hi una piscina que fa dos metres d'alçada.

"Aquest fet ens ha obligat a eliminar les cadires a peu de pista", assegura Matabosch. La pista, ubicada a Rússia, vindrà expressament a Girona repartida en quatre tràilers. Aquesta infraestructura serà el segon cop que surt del país després d'anar a Budapest el 2015.

El repte afegit del Circ de Nadal de Girona és que aquesta pista sobre l'aigua incorpora fonts dansants i pluja artificial. La pista sura o s'enfonsa a través d'uns mecanismes hidràulics en funció de les necessitats de cada número. "La pista té diferents porcions i només la peça central és fixa", explica el seu director.

Artistes de primer nivell

Els 26 artistes de la quarta edició del Circ de Nadal de Girona venen de set països diferents. Matabosch assenyala "com l'atracció estrella" el funambulisme de la Troupe Peshkov. Procedents de Bielorrússia, fan propostes atrevides sobre un cable penjant que té pendent. "És el muntatge tècnic més difícil que ha fet el circ de Nadal", assegura Matabosch. A banda, la persona que travessa el fil porta al damunt de cada espatlla una actriu que toca el violí.

Un altre dels números del Circ de Nadal és el Duo Medel. Aquests mexicans van guanyar el premi al darrer festival Elefant d'Or i actuaran a Girona abans d'anar al festival de Massy, a França. Del Circ de Nadal d'aquest any també en destaquen els pallassos russos Anton i Victor Franke o l'atracció, única al món, de cintes aèries enmig de raigs d'aigua que fa Angelina Prokhorova. "Literalment, balla amb raigs d'aigua que poden arribar als dotze metres d'alçada", relata el director del Circ de Nadal.

A banda de la purament tècnica, una altra dificultat de la pista d'aigua ha estat la selecció dels artistes. El director de l'esdeveniment recorda que la primera edició la van fer sobre gel i que, així, haurien pogut fer "dos o tres espectacles diferents". En canvi, el "càsting" d'artistes que treballen sobre el medi aquàtic ha costat més. "Difícilment podríem fer més d'un espectacle", explica.

Aposta familiar per Nadal

El Circ de Nadal arriba a la quarta edició després de néixer com una proposta que volia ser un punt de trobada de les famílies durant el Nadal. La iniciativa és una col·laboració publico-privada de l'Ajuntament de Girona, la Diputació i l'organització de Circus Arts Foundation. Les anteriors edicions han superat els 17.000 espectadors cada any.

Aquest any, el Circ de Nadal es farà del 26 al 31 de desembre amb preus que van entre els 15 i els 42 euros. La regidora de Dinamització del Territori de l'Ajuntament de Girona, Eva Palau, ha posat en valor la "consolidació d'un model" que aposta per les activitats per a tota la família. El diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha ressaltat que el Circ de Nadal és un "element de promoció i dinamització" i que permet que al territori hi arrelin "tradicions nadalenques del centre i del nord d'Europa".

'Sobre aigua' pren el relleu a 'Orient', que va ser l'espectacle de l'any passat. Abans, el Circ de Nadal havia programat 'Màgic' el 2015 i 'Sobre Gel' el 2014.