Primera unitat pediàtrica a Catalunya per detectar riscos mediambentals durant l'embaràs a Olot

Es fan entrevistes personalitzades a parelles

L'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa ha posat en marxa la primera unitat pediàtrica a Catalunya dedicada a la salut mediambiental. Un equip de professionals entrevisten a parelles embarassades per avaluar i detectar possibles riscos ambientals durant la gestació i fer-los recomanacions. Entre els aspectes que es tenen en compte hi ha l'exposició a productes o fàrmacs que poden causar malformacions, entorns laborals de risc on es manipulen substàncies perilloses per al fetus i molt especialment el consum d'alcohol i tabac. I és que els hàbits saludables són molt importants durant la gestació i no només per a la dona sinó també per als futurs pares.
Des de la unitat s'aconsella, per exemple, que els homes deixin de beure alcohol durant almenys uns dos mesos abans de buscar la criatura per evitar que afecti l'esperma. Des que es va posar en marxa ara fa prop d'un any, la unitat ja ha atès 260 parelles i a partir del gener està previst que l'equip incorpori una infermera i una llevadora.
 
El principal instrument per a aquesta Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa, que s'ha posat en marxa a l'hospital d'Olot, és una entrevista personalitzada amb els futurs pares. L'anomenen 'Full Verd' i es fan preguntes per detectar possibles riscos mediambientals durant la gestació incloent àmbits com la professió per saber si manipulen o estan en contacte amb productes de risc o tòxics per al fetus; la zona on viuen, per detectar si hi ha alguna indústria contaminant, o si recentment s'han fet radiografies o han pres algun medicament, entre d'altres.

Els hàbits són un dels punts més importants que s'analitzen durant l'entrevista, segons explica el pediatre mediambiental Ferran Campillo, impulsor d'aquesta unitat. Així, se'ls demana si fumen o beuen habitualment alcohol o si prenen algun tipus de substància estupefaent. "No els demanem si s'emborratxen sinó que els preguntem pensant en com pot afectar al fetus, sense culpabilitzar, i si creuen que en algun moment han pogut estar exposats de forma exagerada a l'alcohol", detalla el doctor. Arran de les 260 entrevistes que ja han fet, han vist per exemple que hi ha una part important de dones embarassades que admeten haver fet un consum d'alcohol de risc durant el primer trimestre, sobretot quan encara no sabien que ho estaven.

En aquest cas i basant-se en els estudis científics, es recomana a la dona que no begui alcohol a partir del moment en què té decidit de quedar-se embarassada. Segons Campillo, "es desconeix si hi ha una dosi segura d'alcohol durant la gestació i per tant es recomana evitar-ho". Un consell que, per sorpresa de molts usuaris, també es demana als futurs pares. De fet, es recomana que els homes deixin de beure alcohol uns dos mesos abans de començar a buscar la criatura que és quan l'esperma es comença a formar. El tema de l'alcohol en l'embaràs, segons el doctor, és molt "tabú" encara i cal donar-ho a conèixer perquè la gent sigui conscient dels riscos per al fetus.

Un dels homes que ha participat en el 'Full Verd' admetia aquest dimarts que aquest fet l'ha sorprès molt. "No en tenia ni idea d'aquests dos mesos anteriors a l'embaràs; sort que ens ho han explicat perquè ara sé que he de fer uns hàbits previs i deixar tot el que sigui alcohol o tabac i evitar entrar en contacte amb productes com ara vernissos o pintures", explica Àngel Vallmajó. En el seu cas, el tema de fumar ja està solucionat ja que tant ell com la seva parella ho van deixar a principis d'any. La seva dona, Pilar Ramiro, ha explicat que no sabia que també s'ha d'evitar beure cervesa sense alcohol perquè encara que en quantitats baixes també té alcohol.

Riscos en la professió a la Garrotxa

La Garrotxa és una comarca privilegiada a nivell ambiental i paisatgístic. Malgrat tot, també s'han detectat riscos mediambientals, com ara el de persones que treballen en indústries del plàstic on es manipulen productes de risc. La unitat recomana que la dona embarassada sigui traslladada a un altre departament i, si no és possible, que s'agafi la baixa. També han vist que algunes perruqueries utilitzaven tints o productes que poden afectar el fetus i que per tant calia prendre mesures per evitar entrar-hi en contacte.

La tecnologia és també un tema que preocupa als entrevistats. Entre els consells que es donen, hi ha per exemple apagar la wifi de casa com a mesura de prevenció, si bé recorden que no està demostrat que produeixin danys a la salut del fetus.

Aquesta unitat pediàtrica es va posar en marxa fa prop d'un any. Confien poder arribar a totes les famílies de la Garrotxa que busquin tenir un fill i fer el seguiment durant l'embaràs. El mes de gener, està previst que l'equip es complementi amb una infermera i una llevadora.

El gerent de l'hospital, Josep Maria Padrosa, ha destacat que aquest programa de prevenció és molt necessari per "conscienciar i informar" sobre aquets riscos i sensibilitzar a la població de la importància de tenir una vida saludable. I recorda que el 80% dels factors que influeixen en la salut no depenen de l'atenció sanitària sinó de la vida i l'entorn de cada persona.

A l'estat espanyol només hi ha una experiència similar com la d'Olot i es troba a Múrcia.