El Pla Especial de la Devesa tira endavant amb el suport de dos terços del ple de Girona

La plataforma Salvem la Devesa s'oposa al document

L'Ajuntament de Girona ha aprovat inicialment el Pla Especial de la Devesa amb el suport de dos terços del ple municipal. En total, disset vots dels 25 (els que sumen CiU, el PSC, Cs i el PP). El pla concreta quines actuacions s'han de fer a la Devesa en els propers anys, entre les quals en destaca la seva obertura cap al riu Ter. A l'hora d'avalar el document, els diferents grups han reclamat, però, que s'acceleri la redacció del nou pla d'usos de l'espai (que ha de definir què s'hi podrà fer i què no). Per la seva banda, ERC i la CUP s'han abstingut perquè el Pla Especial els genera "dubtes", en alguns aspectes "és molt inconcret" o no hi ha hagut prou diàleg amb els veïns. Precisament, la Plataforma Salvem la Devesa s'ha oposat al pla i ha demanat als grups que hi votessin en contra, perquè "pot suposar un cop mortal" al parc.
 
L'aprovació inicial del Pla Especial de la Devesa obre ara un període de 45 dies durant els quals es podran presentar al·legacions. El document, de caràcter urbanístic, recull aquelles actuacions que es volen fer a la Devesa en els propers anys perquè "el parc tingui vida pròpia", segons ha subratllat el regidor de Paisatge, Narcís Sastre.

En total, les inversions que s'hi recullen pugen a 30 milions d'euros (MEUR). Entre d'altres, el pla inclou eliminar el vial perimetral que dona al Ter i substituir-lo per una zona de bosc de ribera. I a l'espai del Camp de Mart, el document preveu que se substitueixi el paviment de terra actual per una catifa d'herba.

Abans de debatre el Pla Especial, l'equip de govern ha permès que la plataforma Salvem la Devesa intervingués al ple per valorar-lo. El seu secretari, Joan Vila, ha dit que se sentien "decebuts" amb el pla, perquè al seu entendre "no en garanteix la protecció".

De fet, la plataforma s'ha oposat obertament al Pla Especial i ha demanat als diferents grups municipals que hi votessin en contra, perquè "pot ser un cop mortal a la millora de la Devesa com a parc urbà". Per últim, l'entitat ha demanat a l'Ajuntament "que es defineixin ja de manera clara" quins són els diferents usos que es permetran a l'espai.

Disset de 25

Tot i la postura de la plataforma, l'equip de govern de CiU ha aconseguit l'objectiu que s'havia fixat. És a dir, que el Pla Especial tirés endavant amb el suport de dues terceres parts del ple. El PSC, que hi ha votat a favor, ha recordat que aquest document urbanístic "és necessari" per posar les bases del debat sobre els usos a la Devesa.

El regidor socialista Manuel Martín ha valorat com a punts positius que el Pla Especial "connecti el parc amb la ciutat, en respecti la natura i l'obri cap al riu". Tot i això, el PSC també ha deixat clar que el seu vot favorable té condicions. Per això, ha demanat que es creï una comissió específica per parlar dels usos de la Devesa i que, fins que aquest nou pla no s'hagi redactat, continuï vigent el que es va aprovar l'any 2010.

Per la seva banda, el regidor de Cs Manuel Vázquez ha recordat que la Devesa és un "jardí artístic" i també ha demanat que els tràmits del Pla Especial no se separin de la redacció del futur pla d'usos. Per últim, la regidora del PP Concepció Veray ha recordat que el document que s'ha aprovat avui inicialment té "caràcter urbanístic" i n'ha justificat el vot a favor, precisament, per no "posar pals a les rodes" a la definició dels usos que es permetran a la Devesa.

Dubtes i manca de diàleg

La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, ha lamentat que el diàleg entre l'Ajuntament i els veïns sobre el Pla Especial "hagi anat empitjorant amb el temps" i ha criticat que el document els genera "massa dubtes" perquè inclou "elements inconcrets o contradictoris". Pèlach ha insistit en què és "clau" que s'abordin els usos del parc, i que això es faci tenint en compte la veu de les entitats. Tot i això, però, la CUP ha dit que volia donar "un vot de confiança" a l'equip de govern i, per això, s'ha abstingut.

Per la seva banda, ERC també ha votat en aquest sentit. El regidor Miquel Poch ha dit que, amb l'aprovació inicial, "s'obre un període d'al·legacions per poder fer un document millor", però també ha admès que el Pla Especial de la Devesa els "grinyola" perquè hi ha aspectes en què és "molt inconcret".

Festivals estratègics

D'altra banda, el ple municipal ha fet un pas més per consolidar l'oferta dels festivals a la ciutat. Per això, ha aprovat considerar-ne quatre com a estratègics. En concret, són el Temporada Alta, l'Strenes, el Black Music Festival i el Festivalot.

L'objectiu és que, des d'ara i fins al 2020, la col·laboració de l'Ajuntament amb els quatre festivals sigui estable, amb l'objectiu de potenciar l'atractiu cultural de la ciutat. Aquest punt del ple ha tirat endavant amb el suport de l'equip de govern de CiU i els grups del PSC, Cs i el PP. ERC i la CUP s'han abstingut.