Les antiheroïnes de Txèkhov reviuen i s'actualitzen a Temporada Alta amb 'Els dies que vindran'

Es podrà veure a la sala La Planeta

La companyia La Sueca presenta a partir d'aquest dimarts el seu primer espectacle de producció pròpia. 'Els dies que vindran' posa en un mateix escenari alguns dels personatges femenins als quals Anton Txèkhov va donar vida en la seva producció literària.

"Hi ha autors que sempre et ressonen, que els pots revisitar i el què et diuen et torna a sonar", assegura Cristina Cervià, directora de l'obra. L'escriptor rus va escriure obres que tenien com a personatges destacats dones "perdedores en tots els àmbits" que es quedaven sempre atrapades en un món d'homes de la Rússia de finals del segle XIX. "Mares catastròfiques, males actrius, solteres amargades.. dones frustrades que volen anar més enllà i que no troben el seu encaix al món on viuen", explica la directora.

El procés d'elaboració de l'obra va començar amb la selecció de diferents passatges literaris protagonitzats per dones a l'obra de Txèkhov. Cervià explica que, a mesura que anaven "fent el puzle" també han fet "algunes trampes", convertint en femení algun personatge masculí.

"No és una obra amb fil narratiu: és un 'patchwork' de sensacions", explica Cervià sobre 'Els dies que vindran'. La companyia vol que els espectadors vinguin i es deixin portar per un projecte on tres actrius (Clara Garcés, Mireia Vallès i Lavínia Vila) es troben per interpretar fragments de Txèkhov amb una posada en escena "molt nua" on es pot veure fins i tot el camerino de les actrius.

Un parèntesi rus

"Txèkhov té personatges femenins tant o més potents que els masculins", recorda Cristina Cervià. Una part de l'obra busca retre un homenatge "contemporani, reivindicatiu i genuí" a un autor que va trencar un llarg parèntesi de protagonismes femenins.

La directora recorda que "els grecs ja tenien importants personatges femenins" i cita a Electra, Antígona o Feda. A partir d'aquí, Cervià subratlla que, abans que Txèkhov recuperés aquests personatges, hi ha "un llarg parèntesi" del qual no se'n va escapar ni tan sols William Shakespeare.

La dissecció de fragments de les obres no és, per la companyia La Sueca, una espècie de joc per als espectadors. "Alguns els identificaran però no vull que sigui un exercici intel·lectual", assegura Cervià. La seva voluntat és que els espectadors "es deixin portar per les emocions i el viatge que els proposen les actrius".

Doblet de Txèkhov

La influència d'Anton Txèkhov en aquest Temporada Alta no es limita només a 'Els dies que vindran' de la companyia La Sueca. L'escriptor rus també ha inspirat Àlex Rigola, que dirigeix 'Vania', una versió lliure de la seva obra que es podrà veure de dijous a diumenge al Teatre de Salt.

La Sueca és una companyia que va néixer el 2016 i que presenta amb aquest muntatge la seva primera creació, estrena absoluta al festival gironí. 'Els dies que es vindran' es podrà veure a la Sala La Planeta de Girona. El bon ritme de venda d'entrades ha fet que es passés de les dues funcions inicials a un total de quatre al llarg d'aquesta mateixa setmana. L'espectacle té una durada de setanta minuts i les entrades tenen un preu de setze euros.