Prop de 1.500 estudiants gironins demanen la dimissió de Puigdemont en conèixer la convocatòria d'eleccions

Durant la manifestació han tapiat l'entrada a la subdelegació del govern espanyol

Uns 1.500 estudiants gironins, entre universitaris i de secundària, han demanat la dimissió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui han titllat de "traïdor" en una manifestació que ha recorregut els principals carrers de Girona.

La marxa estava convocada inicialment per denunciar l'aplicació de l'article 155, i demanar la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, però la convocatòria d'eleccions per part de Puigdemont ha fet canviar el signe de la manifestació.

Durant el recorregut, els alumnes han tapiat l'entrada de la subdelegació del govern espanyol, i han desplegat una pancarta on es llegia: 'Ministeri tancat, propera obertura: Biblioteca Lluís Companys'. La portaveu d'Universitats per la República a Girona, Mariona Vilaroya, reconeix que estan "molt decebuts" i que "no entenen" perquè el president de la Generalitat ha optat per convocar eleccions.

La portaveu d'Universitats per la República a Girona, Mariona Vilaroya, reconeix que les notícies que els arribaven des de Barcelona "no els agradaven gens". "Estàvem convençudes que es proclamava la República, teníem autobusos muntats per anar a Barcelona. La decepció és gran", ha reblat.

Vilaroya ha deixat clar que, malgrat el nou escenari, la mobilització d'aquest dijous "era imprescindible", perquè és "inadmissible l'aplicació de l'article 155". La portaveu d'Universitats per la República ressalta que el fons de la protesta és denunciar l'actitud de l'estat espanyol i l'empresonament de Sánchez i Cuixart.

En aquest sentit, Vilaroya ha coincidit amb el portaveu del Consell d'Estudiants de la UdG, Isaac Coronas, que ha reclamat la llibertat dels dos empresonats. Coronas recorda que representen totes les sensibilitats de la UdG, i que la no aplicació del 155 i la llibertat dels dos líders de la societat civil catalana "són punts compartits entre tots els estudiants". "Són dues línies vermelles que defensarem fins el final", adverteix.

La manifestació ha començat des del Rectorat de la UdG, amb mig miler d'universitaris que han anat a les seus de l'ANC i Òmnium Cultural a deixar clavells i cartes, reclamant la llibertat dels dos presidents de les entitats. A cada una de les seus s'ha llegit un manifest i s'han fet proclames en favor de la independència.

Vaga desigual

Les manifestacions estaven incloses en una jornada de vaga convocada per sindicats estudiantils. El seguiment per part de l'alumnat ha estat desigual. Si en unes facultats l'aturada ha arribat al 90%, en concret, les de lletres, turisme i empresarials, a les de Medicina i Infermeria ha estat gairebé nul. Els estudiants de Psicologia i Educació també han donat suport a la vaga i l'activitat a les aules ha vorejat només el 25% del què és habitual.

La subdelegació tapiada

Entre els diferents actes que han fet els estudiants durant la marxa, un dels més rellevants ha estat l'aturada davant de la subdelegació del govern espanyol, a la Gran Via de Jaume I. Allà han tapiat l'entrada al recinte amb totxanes. Després han desplegat una pancarta reclamant que l'edifici esdevingui una biblioteca.

Un cop acabat l'acte, els manifestants han anat a una altra oficina de la subdelegació del govern, just a l'altra banda de vorera i han deixat llibres a terra. Tot i que hi han hagut uns moments de tensió inicial pel desconcert, no hi ha hagut cap incident destacable. També s'han fet pintades a la paret, reclamant la República.

Suport dels funcionaris

Qui també s'ha sumat a la protesta dels estudiants han estat els funcionaris de la delegació de la Generalitat a Girona. Quan la manifestació ha arribat en aquest punt de la ciutat, els treballadors públics han deixat el seu lloc de feina i han llegit un manifest de vuit punts.

L'escrit denuncia "l'atac directe" que suposa l'aplicació de l'article 155 de la constitució espanyola als treballadors, i consideren que és una "clara vulneració" dels drets laborals dels funcionaris. També rebutgen les "accions repressives" per part de l'Estat contra els càrrecs electes i reclama la llibertat de Sánchez i Cuixart.

Finalment, han fet una crida a la ciutadania perquè "defensi amb fermesa les institucions". "Nosaltres, com a persones treballadores de l'Administració catalana, ens posem a disposició del poble de Catalunya", conclou el comunicat.