Olot aprovarà un pressupost de més de 33 MEUR, un 7% més que el 2017

L'IBI s'apujarà un 5%

L'Ajuntament d'Olot aprovarà aquest dijous el pressupost per l'any vinent. Serà de 33,08 milions d'euros (MEUR), un 6,85% més que aquest 2017. L'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, ha subratllat que s'ha elaborat en un context d'incertesa política però que s'ha intentat que sigui "realista".

El manteniment dels serveis essencials continua essent la prioritat, segons ha dit l'alcalde, i per això s'ha decidit apujar un 2% els impostos i taxes corresponent a l'augment de l'IPC en el darrer any. En el cas de l'IBI, s'apujarà fins a un 5% per compensar, entre altres coses, el canvi normatiu de les plusvàlues que comportarà una davallada dels ingressos municipals per valor d'uns 400.000 euros que es calcula que deixaran d'ingressar aquell any.

En el capítol d'inversions, es preveu destinar 3,587 MEUR, dels quals 2,5 es finançaran a crèdit i la resta, amb fons propis i ajuts. El nou firal serà l'obra més important amb 1,8 MEUR, que s'enllestirà aquest 2018. El pressupost i les ordenances fiscals s'aprovaran aquest dijous per ple.

L'Ajuntament d'Olot admet que ha hagut de posar "imaginació" per fer un pressupost "realista" enmig de les incerteses polítiques i econòmiques que viu el país. Així per exemple, s'està a l'espera de la confirmació del Ministeri d'Hisenda de la participació en els impostos de l'estat, que es calcula que sigui un 3% més en relació al 2017, o de l'augment del 2% de les retribucions de treballadors públics inclosos en el capítol de personal. També s'ha tingut en compte la situació jurídica i financera de la Generalitat.

La principal preocupació, segons ha assenyalat l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, aquest dijous ha estat garantir els serveis essencials. Entre les àrees on s'incrementa la partida respecte aquest 2017, hi ha Educació amb 2,55 MEUR, un 4,6% que enguany i on destaca l'obertura de la segona línia de l'escola bressol de Sant Miquel. A Serveis Socials s'hi destinaran 844.000 euros, un 5,2% més, que permetran contractar quatre professionals per desplegar el model preventiu a la infància. Un altre partida que augmenta és la destinada a Ocupació, amb 1,06 MEUR, el que representa un 20% més que els diners destinats enguany. El primer tinent d'alcalde, Josep Berga, ha explicat que, tot i que l'atur ha baixat en els últims anys, cal seguir apostant per la formació per tal que les persones sense feina puguin entrar al mercat laboral. Per contra, les àrees que han vist reduïda la partida són les de cultura, esports i festes.

Més de 3,5 MEUR d'inversió

En el capítol d'inversions, el pressupost preveu més de 3,58 MEUR, dels quals 2,5 es finançaran amb crèdit i la resta amb fons propis i ajuts. La més important serà per al Firal amb 1,8 milions d'euros per completar una remodelació que s'enllestirà l'estiu vinent. També hi ha previst 150.000 euros per al Pla Integral d'Accions de Millora (PIAM) de Sant Miquel i per al PIAM del nucli antic, on també s'hi destinaran 75.000 euros per posar en marxa un espai de Coworking a aquest barri. Així mateix, s'invertiran 150.000 euros a la reurbanització de la plaça del Mig i 150.000 euros per a millores a l'Escola d'Art.

S'apugen un 2% les taxes

Pel que fa a les ordenances fiscals, s'ha decidit apujar els impostos i taxes en un 2% d'acord amb l'increment de l'IPC de l'últim any. En el cas de l'IBI, aquest s'apujarà un 5%, el que representa un augment d'entre 2,72 euros fins a 19,62 d'euros pel 80% dels rebuts. Malgrat tot, des de l'ajuntament subratllen que la mitjana de l'IBI a la ciutat és de 460 euros, mentre que a nivell de Catalunya se situa en els 490 euros.

Un dels motius pels quals s'apuja més l'IBI és per compensar el canvi normatiu de les plusvàlues que comportarà una davallada dels ingressos municipals per valor d'uns 400.000 euros en el cas d'Olot. El canvi suposarà que només hagin de pagar les transmissions on es detecta un augment de valor i no com passava fins ara que afectava a totes les transmissions, ja sigui compra vendes com herències. De cara al 2018, l'Ajuntament té previst pujar el tipus de base de les plusvàlues en el tram de fins a 5 anys (del 22 al 26%) per a les operacions de caràcter més especulatiu.

Pel que fa a les bonificacions, l'ajuntament manté les de les famílies monoparentals i aturats i n'incorpora de noves. Així per exemple s’introdueix una bonificació de l’IBI (amb un màxim del 20%) als immobles on es desenvolupi un comerç de caràcter emblemàtic. Al sector de la pagesia, s’aplica una bonificació del 50% de l’IBI rústica. Al sector industrial, ajudes econòmiques equivalents a un percentatge sobre la quota d’IAE amb un màxim del 5% en el supòsit general o del 10% quan l’empresa estigui ubicada en el Nucli Antic o al barri de Sant Miquel en concepte d’estabilitat laboral, establiment de sous dignes i conciliació de la vida familiar i laboral. D'altra banda, també s'amplien les bonificacions als vehicles elèctrics, passant del 75 al 95% , així com una bonificació del 50% de l'Impost sobre construccions, instal·lacions i Obres (ICIO) per obres destinades a la càrrega de vehicles elèctrics.

Per compensar l'afectació de les obres del Firal als veïns i comerços d'aquesta via, s'ha acordat bonificar una part (8/12) de la quota de la taxa per les entrades de vehicles i ampliació de la bonificació de 2/12 de la quota a totes les entrades situades a la zona de l’eixample que provisionalment s’utilitza per el mercat del dilluns. També es bonificarà un 50% de l'IAE a les activitats ubicades en aquesta zona; la quota de gener a agost per totes les ocupacions amb taules i cadires ubicades en la zona del Firal, així com les escombraries empresarials per un possible decrement en la producció.

El nivell d'endeutament previst per al 2018 se situarà en el 62,47%, una xifra inferior al 70,46% amb el que es preveia tancar aquest any.

L'equip de govern, format per PDeCAT i el PSC, preveu aprovar el pressupost i les ordenances en el ple d'aquest dijous.