L'alcalde de Blanes renega de l'article 155 i es planteja deixar el PSC

El consistori llueix una pancarta al balcó de l'Ajuntament demanant la llibertat dels Jordis

L'alcalde socialista de Blanes (Selva), Miquel Lupiáñez, considera que l'aplicació de l'article 155 és un "segrest" de l'autonomia i les institucions catalanes i es mostra contrari a la seva aplicació. Lupiáñez s'alinea amb el sector del PSC que mostra un "rebuig total" a què el partit secundi les mesures presentades dissabte per Mariano Rajoy entorn a la Generalitat i el Parlament.

De fet, l'alcalde admet que "malgrat vint anys de militància socialista", estripar el carnet del partit "és una consideració a tenir en compte" si el senador del PSC al Senat vota a favor o s'absté en l'aplicació d'aquestes mesures. Lupiáñez admet que el seu posicionament davant la situació política és "a títol personal" però que també pot tenir efectes en el dia a dia de la política blanenca.

De fet, ERC i el PdeCAT van deixar els socialistes en minoria al govern per no estar d'acord amb la gestió de l'1 d'octubre que va fer Lupiáñez. Ara, amb el vistiplau de l'alcalde, aquests dos partits i la CUP han penjat una pancarta al balcó del consistori demanant la "llibertat dels presos polítics" en referència a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

La continuïtat de l'alcalde com a militant del PSC depèn en part del que faci el senador del partit, José Montilla, en el ple de divendres. Si Montilla vota a favor o s'absté, Lupiáñez assegura que l'estripada del carnet seria "una consideració a tenir en compte". Una decisió que prendria "malgrat vint anys de militància i molts altres de simpatitzant" en el seu actual partit.

L'alcalde assegura que no està sol en aquesta demanda. "Som molts els socialistes que estem demanant la votació de la militància per adherir-nos o no al 155", explica Lupiáñez. Més enllà del que acabi decidint el seu partit, l'alcalde afirma que prendrà una decisió "a consciència com a demòcrata i com a català que pot sobrepassar el que pugui dir el partit". Segons ell, el que passaria amb l'article 155 és el "segrest total de l'autonomia".

Després de l'anunci d'aquest dissabte de Mariano Rajoy, quatre alcaldes del PSC van firmar una carta crítica amb l'aplicació de l'article 155 i el suport del PSOE. A la missiva dels batlles de Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Granollers i Castellar del Vallès, Miquel Lupiáñez s'hi va sumar "des de dissabte mateix" i assegura que "segueixen en contacte a l'espera d'esdeveniments".

Una lectura local

La decisió de Lupiáñez respon a un "plantejament personal" però admet que té "lligams" amb la governabilitat" del poble. "El PSC, el PP i Ciutadans no som pel poble català, aparentment, el mateix: hi ha matisos i són importants", afegeix l'alcalde de Blanes. Per això, vol deixar clar que és membre de la part del PSC que mostra un "rebuig total" a la suspensió de l'autogovern.

El PSC de Blanes s'ha quedat sol al govern municipal amb quatre regidors de 21 després de la decisió d'ERC i del PDeCAT de marxar-ne per la gestió de Lupiáñez l'1 d'octubre. L'alcalde va començar una ronda de contactes per tal de buscar possibles aliances i caldrà veure si el posicionament que prengui properament pot tenir incidència en la política blanenca.

En aquesta línia, el balcó de l'Ajuntament de Blanes té penjada des d'aquest dilluns una pancarta on es demana la "llibertat dels presos polítics", en referència a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. La petició van fer-la els regidors de la CUP que van rebre el suport del PDeCAT, ICV i ERC. L'alcalde va consultar els serveis jurídics per saber si la podia penjar. La resposta va ser que ell hi tenia l'última paraula. Després de parlar amb els diferents portaveus municipals, Lupiáñez va autoritzar-ne la col·locació.