La Universitat de Girona engega el projecte UdG Alumni per aprofitar el potencial d'antics estudiants

Els impulsors esperen arribar "ràpidament" a tenir uns 10.000 socis

La Universitat de Girona (UdG) ha presentat aquest dilluns la darrera peça per ampliar la comunitat universitària, UdG Alumni. L'any passat, els treballadors jubilats van poder acollir-se a l'entitat Seguim fent UdG i ara té una seu pròpia (al carrer Castell de Peralada) i una aportació de 20.000 euros per part del centre universitari. L'objectiu és que UdG Alumni es consolidi i tingui les mateixes característiques en el futur.

La universitat xifra en 80.000 el nombre d'estudiants que han sortit de les seves aules amb un títol de grau o de màster i podran fer-se socis. El fet de tenir un títol és l'únic requisit per formar part d'aquest col·lectiu amb un cost anual de 25 euros, gratuït per als que acaben estudis.

"Som la primera universitat de l'Estat i de les poques a nivell europeu que tenim aquestes dues associacions de jubilats i antics estudiants", reivindica el rector Sergi Bonet. UdG Alumni ha tingut dos precursors que eren associacions externes a la universitat d'antics alumnes. Una d'elles estava limitada a estudiants de l'Escola Politècnica i l'altra porta per nom Postscriptum. Tot i això, els responsables d'aquest nou projecte apunten que estaven estancades entorn a un centenar de membres.

Un dels impulsors d'UdG Alumni és l'exrector Joan Batlle que ha assegurat que en altres universitats on hi ha associacions d'antics alumnes aquestes poden arribar a generar "un terç de l'activitat universitària dels centres". La petició de crear aquest col·lectiu d'exalumnes arriba també per part d'ells mateixos, segons ha revelat Batlle. L'objectiu, a banda de reforçar el sentiment de pertinença, és aprofitar el potencial que s'amaga darrere d'antics estudiants.

"Tenim directors generals d'empreses o responsables de projectes públics internacionals que són antics estudiants de la UdG i si aconseguim que s'impliquin a UdG Alumni hi sortiran guanyant els actuals alumnes", remarca Batlle. Creu que podrien fer servir les seves posicions actuals per fer de mentors o tenir línies d'estades o contractació. L'antic rector recorda que molts projectes que dissenyen els alumnes a la universitat podrien tenir "recorregut" si algú hi aposta o els ensenya a fer-ho.

Precisament, treballar amb la borsa de treball és un dels esquers que té UdG Alumni per als estudiants. A banda, podran mantenir actiu el compte de correu electrònic i tindran bonificacions al servei de llengües o a les instal·lacions esportives. "Una altra petició que sentíem reiteradament era la de poder accedir als serveis de les biblioteques i amb aquest carnet ho podran fer", segons ha detallat la gestora del projecte, Meius Ferrés. A més, els antics alumnes que siguin membres del col·lectiu podran tenir descomptes si es matriculen d'un nou grau, màster o seminaris que s'organitzin a la Universitat de Girona.

Una web com una xarxa social

UdG Alumni funcionarà de manera totalment virtual. Només per Internet es pot omplir el formulari d'ingrés i el carnet de membre també serà digital. L'objectiu dels seus impulsors és crear comunitats entre els membres, ja siguin pel centre d'estudis com per les afinitats. "Hi ha grups d'esports, de cultura, de gastronomia... la idea és que es puguin agrupar per fer diferents propostes", explica Ferrés.

La pàgina també vol omplir-se d'actualitat "fornida pels mateixos exalumnes". Ferrés detalla que ja han penjat notícies d'antics estudiants destacats i que volen anar donant a conèixer les aportacions que fan en les seves àrees professionals. "Visualitzar-los ens pot ajudar a crear marca UdG", afirma la seva impulsora. L'esperança que tenen és que la implicació sigui alta i el resultat sigui una "comunitat potent". De moment, hi ha tres comunitats actives per centres i la resta s'espera posar-les en servei properament.