El Trueta implanta per primer cop a Catalunya una nova vàlvula cardíaca biològica

La pròtesi dura més anys i evita al pacient una nova operació a cor obert

El servei de cirurgia cardíaca de l'hospital Trueta de Girona ha implantat, per primer cop a Catalunya, una nova vàlvula cardíaca biològica que dura més anys i evita que el pacient s'hagi de sotmetre a una nova operació a cor obert.

El cap de secció, el doctor Juan Bustamante, ha explicat que els avantatges d'aquesta pròtesi són dos: d'una banda que té un rendiment òptim durant 20 anys i, de l'altra, que està dissenyada per substituir la vàlvula per via percutània, és a dir, a través d'un catèter.

És la tercera vàlvula d'aquest tipus que s'instal·la a l'estat espanyol. Al pacient, Enric Tauler de 66 anys i veí de Castell d'Aro, el van operar el dia 2 i va rebre l'alta vuit dies després. Patia una valvulopatia aòrtica i assegura que es troba "molt bé" i amb ganes de recuperar-se del tot per anar a fer el Camí de Sant Jaume.

Les vàlvules cardíaques biològiques tenen alguns avantatges respecte a les mecàniques, sobretot que els pacients no s'han de prendre medicació anticoagulant ni han de portar un control tan estricte de la dieta. Tot i això, el principal inconvenient és que tenen uns anys de vida útil (a diferència de les pròtesis mecàniques que no cal substituir-les) i els pacients s'han de sotmetre a una nova operació a cor obert per reemplaçar-les després de 15 anys.

El Trueta ha implantat aquest mes, per primer cop a Catalunya, una nova vàlvula cardíaca biològica. Segons ha detallat el cap de secció de cirurgia cardíaca, el doctor Juan Bustamante, representa dues millores en relació a les anteriors pròtesis biològiques. D'entrada, s'endarrereix la calcificació i, per tant, té més anys de funcionament òptim, arribant als 20. A més, es pot substituir per via percutània, és a dir, a través d'un catèter. "La mateixa vàlvula està preparada per acollir-ne una de nova que es pot implantar per via percutània", ha detallat.

És la tercera vàlvula d'aquest tipus que s'implanta a l'estat espanyol. Ara, el Trueta participarà també en un estudi multicèntric a nivell europeu que analitzarà els avantatges de la nova pròtesi. Segons ha explicat Bustamante, de les 75 operacions per implantar vàlvules que es fan cada any al Trueta, unes 10 o 15 podran ser amb aquest tipus de vàlvula.

Està recomanada, per exemple, per a dones que vulguin quedar-se embarassades i, per tant, no poden prendre medicaments anticoagulants, i per a pacients majors de 70 anys per a qui segurament la pròtesi ja serà de per vida.

Camí de Sant Jaume

El primer pacient català a qui han implantat aquest vàlvula és Enric Tauler, de 66 anys i veí de Castell d'Aro. Segons ha explicat, es va adonar que "alguna cosa no funcionava" quan es va desmaiar durant una excursió. "Cada dia camino 40 quilòmetres i vaig notar que passava alguna cosa", ha explicat. Sense temps per avisar "ni al cunyat", es va desmaiar. "Em van trobar estès a terra, intentant aixecar-me", ha dit.

Després de mesos de proves, van descobrir que patia una valvulopatia aòrtica degenerativa. El dia 2 el van operar i vuit després va rebre l'alta. Aquest divendres ha tornat al Trueta per a una visita postoperatòria i assegura que es troba "molt bé".

De moment, encara no el deixen tornar a caminar 40 quilòmetres diaris. "Faig una hora al matí i una altra a la tarda, però la idea és anar seguint i tornar a fer el Camí de Sant Jaume l'any que ve", ha afirmat.

Els doctors que han intervingut en l'operació, Bernat Romero i Pablo Álvarez, han ressaltat que aquest tipus de vàlvula també evita que s'hagi d'obrir tot l'estèrnum, reduint la cicatriu i les molèsties per al pacient.