15.000 persones clamen a Girona per la llibertat de Sánchez i Cuixart

Òmnium i l'ANC criden a continuar "units" i a lluitar per aconseguir la "independència"

Unes 15.000 persones, segons la Policia Municipal, han omplert la plaça Constitució de Girona aquest vespre per protestar contra els empresonaments dels líders d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'ANC, Jordi Sánchez, i reclamar el seu alliberament.

Els líders d'ambdues entitats de la ciutat han cridat a continuar "units" i a "confiar" per aconseguir fer realitat el resultat de l'1-O. La manifestació ha recorregut la Gran Via Jaume I i s'ha aturat davant de l'antiga subdelegació del govern espanyol a crits de "Millo dimissió" i "ni oblit ni perdó".

Alguns dels assistents hi ha deixat espelmes per després continuar el seguici fins a l'edifici de Correus. Allà, de nou, s'han cridat consignes a favor de la "independència" i la "República catalana". La concentració s'ha acabat a la plaça Independència, on han cantat Els Segadors.


L'acte s'ha iniciat poc després de les vuit del vespre però molt abans la plaça ja era plena a vessar. La primer intervenció l'ha protagonitzat el president d'Òmnium al Gironès, Sergi Font, que ha assegurat que la reacció de l'Estat demostra que "hem guanyat" i ha cridat a mantenir l'actitud pacífica.

Font ha dit també que cal continuar "units" perquè és així com, afirma, "ens estem tornant indestructibles" i "aconseguirem la independència". Per la seva banda, el representant de l'ANC, Adam Bertran, ha assegurat que "cal tenir confiança perquè vosaltres heu començat el procés i vosaltres l'acabareu". Per això, ha animat a continuar amb les mobilitzacions "pacífiques" i amb "un somriure", com a pas previ a fer realitat el resultat de l'1-O.

Al torn de parlaments també hi ha participat la USTEC i l'exjugadora de l'UNI Girona, Noe Jordana, ha estat l'encarregada de llegir el manifest unitari on, de nou, s'han denunciat les detencions de Cuixart i Sánchez. Unes detencions que, afirmen, "no només són injustes sinó que també són il·legals". Per tot plegat, reclamen la "llibertat immediata" i exigeixen "justícia".

L'acte ha comptat amb el clam unitari dels assistents a favor de la "República catalana" i la "independència" però també s'hi ha pogut sentir crits de "fora les forces d'ocupació" i xiulades a diversos dirigents polítics del PP o de C's. També s'han fet consignes reclamant "llibertat".

Després dels parlaments i de l'actuació musical d'Adrià Bauzà (que ha interpretat L'Estaca i Els Segadors), els assistents s'han dirigit a la Gran Via Jaume I. La primera parada ha estat l'antic edifici de la subdelegació del govern espanyol, on alguns d'ells han dipositat les espelmes que han exhibit durant la protesta. També han cridat "Millo dimissió" i "ni oblit, ni perdó". El seguici ha fet una nova aturada davant de Correus i, finalment, la mobilització s'ha acabat a la plaça Independència. Allà i de nou, han corejat Els Segadors.

Manifestants de tots els perfils

La concentració a Plaça Constitució ha tornat a congregar a gent de totes les edats i classes socials. En un dels laterals del punt on s'han fet els parlaments, en Josep Casanovas explica que havia vingut des de Salt perquè "no es podia estar a casa" davant el que ha qualificat com una "injustícia molt gran". Casanovas assegura que és "optimista per naturalesa" i tem que properament caldrà tornar a sortir al carrer. "Potser per a celebrar-ho", rebla.

"Tinc una ràbia a dins que ja no puc controlar", assegura la Paula Arbat. Aquesta jove gironina ha dit que "cada cop que ens han convocat, he vingut". Arbat considera que la situació és "intolerable" i creu que Sánchez i Cuixart són un símbol de que "s'està empresonant a la societat civil" i, davant d'això, pensa que "no podem fer més que sortir al carrer pacíficament i manifestar-nos".

A poca distància d'Arbat, la Judith Cassó creu que l'empresonament "no és just". A diferència de Casanovas, Cassó creu que des de Madrid "estan esperant a veure què poden fer i a qui poden detenir ara".