Figueres vol ser un referent de la responsabilitat social corporativa

L'Ajuntament ha contractat una consultora que està ultimant una diagnosi

L'Ajuntament de Figueres s'ha proposat ser un referent a la demarcació de Girona en matèria de responsabilitat social corporativa (RSC) no només a nivell d'organització sinó també buscant la implicació dels agents al territori.
 
Del que es tracta, segons ha explicat aquest dilluns l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, és esdevenir un "municipi socialment responsable" amb la incorporació de mesures i actuacions de forma transversal en cinc àmbits com són l'economia, el medi ambient, el laboral, el social i el bon govern. El consistori va contractar fa uns mesos la consultora Ingeniería Social que està ultimant una diagnosi que ha de servir per redactar el pla.
 
Entre els àmbits a millorar hi ha per exemple la gestió dels recursos humans o la contractació mentre que en d'altres com serveis socials i la cultura ja es fan actuacions en matèria de responsabilitat social. L'Ajuntament calcula necessitar un mínim de dos anys per posar-ho a la pràctica.
Entre els objectiu principals que s'ha proposat l'Ajuntament de Figueres en matèria de RSC hi ha la d'implantar-ho de forma "integral i transversal" en totes les àrees i activitats del consistori però també fomentar aquestes pràctiques amb la resta d'agents del territori.

Per aconseguir-ho, es treballarà en dues fases. La primera, que està en el tram final, inclou l'elaboració d'una diagnosi i un informe de la situació actual per conèixer a quin nivell el consistori està aplicant la responsabilitat social. Per fer això, s'ha analitzat documentació, s'han fet entrevistes a responsables de diferents àrees i representants dels treballadors i també s'han fet dues sessions participatives (una amb personal tècnic del consistori i una altra de caràcter polític). A partir d'aquesta informació, es detallarà un informe sobre l'estat de maduresa de la RSC, les bones pràctiques identificades i els aspectes a millorar de cara al futur. Aquesta responsabilitat social s'analitza en cinc àmbits diferents: el bon govern, el laboral, l'economia, la social i l'ambiental.

A l'espera de tenir l'informe, l'alcaldessa de la ciutat ha avançat que hi ha àmbits on encara queda "molt camí a recórrer', com ara la gestió del personal del consistori, la contractació o el bon govern. En aquest últim cas ha posat l'exemple de la redacció del codi ètic i bones pràctiques dels càrrecs del govern que ja s'està treballant i que era un compromís electoral d'aquesta legislatura. Per contra, on sí s'ha avançat amb temes de RSC és en els serveis a les persones, la cultura i en la educació. El pla d'igualtat aprovat el juliol passat n'és un exemple.

Un pla d'accions amb calendari i objectius

La segona fase és la redacció el propi pla d'accions, on es precisaran les noves línies d'acció, acompanyat d'un calendari. També s'establirà un sistema d'avaluació i seguiment de les accions que es van implantant. Des de l'Ajuntament preveuen necessitar com a mínim dos anys per dur-ho a terme. El calendari final dependrà del pla d'accions amb els respectius terminis.

Aquest any s'han destinat uns 15.000 euros amb la contractació de la consultoria Ingeniería Social. Aquesta empresa s'ha encarregat també d'analitzar altres consistoris catalans, com ara el de Sabadell. L'any vinent està previst destinar-hi una partida més important per dotar econòmicament el pla d'acció.