''Hem obert el negoci perquè no tenim res a celebrar''

A Olot la meitat dels comerços han obert

Alguns establiments gironins han decidit obrir el negoci aquest 12-O. A Olot (Garrotxa), la meitat dels comerços ho han fet aprofitant que tenien un permís especial de l'Ajuntament per obrir aquest dia.

Era una forma de compensar l'aturada de fa uns dies. El sentiment, general, però, és que també és una manera de protestar per la situació política que es viu a Catalunya després del referèndum i tot el que ha passat després, tal com admetia un dels placers del Mercat de la Plaça. "Hem obert el negoci perquè no tenim res a celebrar; volem protestar pel que està passant a nivell polític".

A altres indrets, com ara Banyoles, els establiments no podien obrir perquè aquest dia no estava inclòs al calendari de festius. Malgrat tot, un 30% de les botigues del centre han aixecat la persiana. Alguns d'ells també admetien que ho han decidit a títol individual pel context polític actual. "No crec que sigui un bon moment per celebrar el dia de la hispanitat", admetia un comerciant.

Qui també ha decidit obrir per motius similars és en Fermí, un altra comerciant de la Plaça Mercat. Considera que tothom és lliure de celebrar el dia de la hispanitat i que és molt respectable però que en el seu cas no tenen res a celebrar. L'obertura del negoci es deu sobretot a un acte de protesta pel que està passant a nivell polític. "Jo crec que hauríem de celebrar alguna altra cosa", ha afegit, alhora que ha reivindicat la força de la democràcia i els resultats del referèndum de l'1-O.

Un 30% de negocis oberts a Banyoles i la majoria a Verges

A altres ciutats, com ara a Banyoles, els comerços no tenien l'autorització per obrir i que per tant s'exposaven a sancions. A la capital del Pla de l'Estany han aixecat la persiana un 30% dels negocis del centre. Ho han fet al matí, sumant-se també a una 'obertura' de protesta. Un comerciant, que no ha volgut donar el seu nom, admetia que no volia "celebrar el dia de la hispanitat" i que se solidaritzava amb la Generalitat obrint el negoci.

A Verges, en canvi, hi ha hagut un seguiment gairebé massiu, amb pràcticament la totalitat dels comerços que han obert portes. Són més d'una quarantena i ho han fet sobretot al matí. En aquest municipi del Baix Empordà tampoc tenien l'autorització d'obertura per festiu.

Per contra, entre les ciutats que sí tenien permís per fer-ho figura Girona. Al Mercat del Lleó, un lloc molt visitat, el seguiment ha estat residual. De les més de seixanta parades que hi ha, només han obert quatre. Era la primera vegada que s'obria aquest festiu, segons ha confirmat la junta, i alguns negocis ho havien demanat. Finalment, però, han estat molts els que han decidit fer festa.

Pel que fa als establiments de municipis turístics, aquests no tenien problemes de calendari ja que poden obrir tots els festius de forma habitual.