Figueres s'uneix al veto a la Casa Reial i als cossos de seguretat de l'Estat

El ple també ha declarat Enric Millo persona 'non grata'

L'Ajuntament de Figueres ha aprovat una moció en la qual condemna les càrregues policials durant l'1-O i s'uneix al veto a la Casa Reial, les forces de seguretat de l'Estat i al delegat i el subdelegat del govern espanyol.

La moció, impulsada per ERC i la CUP, s'inicia assegurant que l'1-O passarà a la història per la celebració del referèndum d'autodeterminació de Catalunya i per "la vergonya d'un Estat Espanyol repressor que ha exercit una violència desproporcionada davant d'una ciutadania absolutament indefensa".

El document condemna de manera "enèrgica, alta i clara" la "violència generada per l'Estat espanyol, emparat pel seu govern, contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutat". En especial als habitants dels municipis de Garrigàs, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Siurana i Vilaür, que van rebre càrregues durant la jornada.

A l'escrit, denuncien els danys materials provocats per les actuacions, agraeixen el comportament dels més de "dos milions de persones que es van expressar a les urnes" i reclamen el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional. També critiquen el discurs del Rei d'aquest dimarts on "no va condemnar en cap moment la violència" i va "renunciar al seu paper de neutralitat política i ideològica".

Per tot plegat, el ple ha aprovat que l'Ajuntament no convidi la Casa Reial a cap acte i que tampoc els representants municipals assisteixin als organitzats per ells ni per tercers on hi participin membres de la corona. Però no només això. També s'ha acordat vetar la presència del delegat del govern espanyol, Enric Millo, del subdelegat, Juan Manuel Sánchez-Bustamante i de tots els membres de la delegació del govern de l'estat als actes institucionals. Tampoc convidar a la policia espanyola i la Guàrdia Civil ni assistir a cap acte organitzat per ells.

A més, la ciutat declara persona 'non grata' a Millo, li reclama la dimissió immediata i traslladarà l'escrit al Rei juntament amb documents audiovisuals que mostrin "l'actuació salvatge de les forces de seguretat contra la població civil".

La moció ha comptat amb els vots favorables del PDeCAT, la CUP, ERC i Compromís i els vots en contra del PSC, C's, PP i Diego Borrego. Tant C's com el PP han condemnat la violència però han insistit que el principal instigador de la situació actual és el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El PSC també hi ha votat en contra però ha recordat que la seva formació ha presentat una moció per condemnar la violència dels fets. El regidor no adscrit, Diego Borrego, també ha condemnat els fets però hi ha votat en contra. Els dos regidors no adscrits i exmembre d'Unió, Manuel Toro i Núria Galimany, s'han abstingut.