Esponellà denuncia els danys soferts a l'Ajuntament per la irrupció de la Guàrdia Civil

Els agents van trinxar una porta del dispensari mèdic i un pany

L'Ajuntament d'Esponellà ha presentat una denúncia als Mossos d'Esquadra pels desperfectes soferts per la irrupció de la Guàrdia Civil durant l'1-O. Concretament, es van destrossar una porta del dispensari mèdic que hi ha just al costat de la sala on es votava i també es va trencar un pany. L'alcalde, Joan Farrés, ha fet constar que "suposadament" eren agents d'aquest cos perquè en cap moment es van identificar ni van explicar què feien allà.

Ja han passat quatre dies d'aquells fets, però els veïns i el mateix alcalde encara ho tenen molt present. Eren tres quarts de dues del migdia, quan una quarantena d'agents van arribar a la plaça de l'ajuntament, on estaven parant taula pel dinar popular. Amb empentes i cops, van acorralar-los per fer un passadís i entrar a l'Ajuntament. Al cap d'uns vint minuts de molta tensió, els agents van marxar sense haver trobat l'urna. Farrés explica que hi va haver almenys quatre ferits lleus per caigudes i cops.

L'alcalde va quedar atrapat a les escales i no va poder veure res del que passava a dins. Ni ell ni ningú de les persones que hi havia en aquell moment, ja que els agents els van fer fora de males maneres. De la quarantena d'agents, només una part va entrar a dins i la resta es van quedar a fora, "acorralant un grup gran de veïns que es trobaven al passadís d'entrada de l'ajuntament". Al cap d'un quart d'hora, la policia va marxar.

Segons recorda un testimoni, els agents van marxar amb les mans buides perquè no van trobar l'urna. Els veïns van aplaudir la seva sortida, amb cants de "passiu-ho bé" i després van dinar per "refer-se de l'ensurt". Aquest mateix testimoni afirma que també hi havia uns cinc vehicles d'antiavalots més enllà que van tallar el pas de la carretera però que no van arribar a la plaça de l'Ajuntament.

Malgrat tot, l'activitat al col·legi es va reprendre fins a les 6 de la tarda que van decidir tancar per seguretat. En total, van votar 260 persones.

Molt dolguts per la violència i les formes

Per l'alcalde, el que més els ha dolgut d'aquell dia és el tractament que van rebre per part d'aquest cos. "Podien haver fet el mateix però amb seny i respecta a la gent; no els pots avassallar sense identificar-te, com si fóssim gossos o súbdits; no ho havia viscut mai i espero no tornar-ho a viure", afirma Farrés. Els consta que almenys hi va haver quatre ferits lleus, per cops i caigudes arran de les empentes dels agents. "La gent queia de les escales i topava amb les jardineres que hi ha", recorda l'alcalde.

Aquest dijous encara hi havia alguns rams de flors de l'homenatge i mostra de suport que els van fer centenars de persones procedents de tota la comarca el 3 d'octubre passat. Va ser un acte molt emotiu, amb la presència de tots els alcaldes. "Va ser molt emotiu; ens van donar un escalf que ens feia falta", conclou.

Properament, tenen previst convocar un ple extraordinari per declarar alguns dels responsables de l'actuació policial com a 'persona non grata'. Seguiran l'exemple del que alguns ajuntaments gironins ja han fet amb personalitats com el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. L'alcalde, però, no ha volgut concretar de quines persones es tractaria perquè encara s'hi està treballant.