Més 4.000 gironins aclamen els Bombers i criden contra la repressió policial del referèndum

Reclamen declarar Enric Millo persona non grata a la ciutat

La Plaça del Vi de Girona s'ha omplert de gom a gom de gironins que han condemnat la repressió policial per part de la policia espanyola en la jornada de votació del referèndum d'aquest diumenge. Segons la Policia Municipal, la concentració ha aplegat més de 4.000 persones.

Els grans protagonistes han estat els Bombers de la Generalitat. Una desena de membres del cos han arribat enmig d'un passadís, envoltats pels aplaudiments dels ciutadans. Entre d'altres, a la Plaça del Vi hi havia treballadors de l'Ajuntament, Agents Rurals i estudiants, a banda d'autoritats polítiques.

El Bisbe de Girona, Enric Pardo, també hi ha participat. El gruix de la gent ha vingut en riuada des del Pont de Pedra fins a deixar petita la Plaça del Vi de Girona. La concentració de rebuig a la repressió policial del referèndum ha desbordat les previsions dels organitzadors. Els moments més emotius els han protagonitzat un grup de Bombers de la Generalitat. Envoltats de crits com "Els bombers seran sempre nostres", una desena d'efectius han creuat enmig d'un passadís humà fins al davant de l'Ajuntament. Allà els esperava un company que "havia anat avançant" i que, quan se n'ha adonat, "estava sol" i envoltat d'aplaudiments.

L'aclamació popular ha fet que algun bomber no pogués reprimir les llàgrimes. Una dona els ha obsequiat amb clavells que algun d'ells s'han posat entre el casc. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, els ha abraçat a tots un per un. Els mateixos bombers han aconseguit que tota la plaça cridés que "els Mossos són la meva policia". A la Plaça del Vi també hi havia membres dels Agents Rurals. Un d'ells duia escrit, a mà, un paper on deia "Espanya ha perdut els papers".

La reacció popular ha valorat, en forma de càntics, la jornada viscuda aquest diumenge. Un dels més criticats ha estat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, de qui un cartell en demanava la declaració com a persona non grata. Les més de 4.000 persones han demanat la seva dimissió.

La Plaça del Vi també s'ha preparat pels fets que vindran properament amb crits com el de "vaga general". "Ja hem votat", "els carrers seran sempre nostres" o "independència" han estat alguna de les proclames més repetides. L'acte ha començat i acabat amb tota la plaça cantant "Els Segadors".

La part principal de la concentració ha estat la lectura del manifest de l'Associació Catalana de Municipis i de l'Associació de Municipis per la Independència. El manifest demana, entre d'altres, el suport de les institucions europees i fa un agraïment a les persones que van anar a votar el passat 1 d'octubre.